Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Odebrání ŘP, další postup

24.4.2017

Dotaz

Dobry den.Obracim se na Vas ohledne meho zadrzeneho RP.Dne 1.4.mi byl odebran po nadychani 0,32. hlidkou PCR,ackoli mely na to sice zrejme pravo,nicmene chybela uvaha o me zpusobilisti...Takze spise schvalnost nebo neznalost.Druhou zkousku jsem odmitl a jel na krev,nebot jsem byl presvedcen ze je to naka blbost.Jsem sofer z povolani a urcite bych nejel pod vlivem autobusem s lidmi!Na krev do dnesniho dne cekam!Musel jsem dat vypoved v praci,usle zisky,jine ujmy.Nic prijemneho.Urad mi zahajil do peti dni rizeni o dalsim zadrzovani ci nezadruovani,ktereho jsem se zucastnil a podal vazne duvody jako policistou spatne vyplnene potvrzeni,chybejici uvaha o zpusobilosti a ne odebrani na zaklade podezreni z prestupku(naduziti pravomoci odebrani RP)svedectvi o tom ze jsem nejel pod vlivem.Nizka hladina na nepresnem merici drager ktera je neprukazna z pravni legislativi,navic spolecne se svedectvim vypovida o minimalne neumyslnosti meho podezreni z prestupku,pokud vubec k nejakemu doslo a na zaklade odberu krve je dost velka pravdepodobnost ze se ukaze pravda a rizeni bude zastaveno.No jo,jenze do dnesniho dne rozhodnuti o dalsim zadrzeni ci bezodkladnem vraceni nemam take!Takze jiz temer mesic jsem tim poskozovan a kdo mi uhradi pripadne skodu?Na koho s zalobou pak a nebyly uz nyni poruseny nejake lhuty?Dekuji s pozdravem Michal K.

32139
 

Odpověď

Dobrý den Michale,

rozumím Vašemu rozhořčení, s konkrétními právními dotazy Vás ovšem musím nasměrovat na bezplatnou drogovou Právní poradnu A.N.O. (telefon 222 582 932, email: ppano@asociace.org). Pro nás je dané téma bohužel mimo odborné kompetence, protože se věnujeme nelegálním psychotropním látkám a nikoli problematikou spojenou s alkoholem.

Mohu Vám však alespoň stručně napsat, že jste postupoval správně, když jste trval na toxikologickém krevním rozboru krve. Ten je přesný a pokud jste žádný alkohol neužil, tak by vše měl jednoznačně vyvrátit (a měl byste se vyhnout sankcím). Pokud by v krvi hodnoty alkoholu byly, za přestupek se považuje, jsou-li vyšší než 0,3 promile. Možnosti a meze právní obrany (a otázky týkající se ušlého zisku) je ale třeba diskutovat přímo s právníky (například ve výše uvedené poradně, kde Vás mimo jiné mohou odkázat i na služby ve Vašem městě). Pokud se prokáže, že jste pod vlivem nebyl, měl byste mít právo ná náhradu škody i ušlého zisku.

Více informací o řízení pod vlivem či podezření na něj, si můžete přečíst zde.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality