Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Vrácení ŘP

24.4.2017

Dotaz

Dobrý den, před dvěma lety mi byl odebrán řidičský průkaz z důvodu řízení pod vlivem omamných a psychotropných látek. Trest mi vypršel v listopadu minulého roku a dnes jsem byl na dopravně-psychologickém vyšetření. Bylo mi řečeno, že si s sebou mám vzít potvrzení o dopravní způsobilosti od lékaře a vvýpis z karty řidiče a to vše jsem předal. Po ukončení testování mi bylo řečeno psychologem, že si mám nechat udělat toxikologický rozbor na drogy, ale já jsem před třemi dny kouřil marihuanu. Rád bych se zeptal, zda je to obvyklý postup, nebo jestli to psycholog může, popřípadě jestli je to problém. Děkuji, D.

32138
 

Odpověď

Dobrý den Dane,

děkujeme za Váš dotaz. Pokud Vám byl řidičský průkaz odebrán v souvislosti s užíváním omamných a psychotropních látek, pak může lékař požadovat výsledky toxikologických testů. Podle našich informací by po Vás tento požadavek mohl chtít pouze lékař (případně psychiatr) v rámci stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorového vozidla. Právními otázkami se však zabýváme pouze okrajově. Proto bude lepší se v otázce, jestli může testy žádat i dopravní psycholog, obrátit přímo na drogovou právní poradnu A.N.O. , která se touto oblastí zabývá.

Pokud by k testování došlo, tak při jednorázovém užití může být marihuana v krvi odhalitelná do 2 až 3 dnů v závislosti na síle užité marihuany, množství, rychlosti metabolismu atd. Pokud užíváte pravidelně, tak lze tuto látku v krvi detekovat až do 2 týdnů od posledního užití.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality