Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, mononukleóza

24.4.2017

Dotaz

dobry den, rad bych se Vas zeptal, jake predstavuje riziko uziti drogy MDMA cca 3 mesice po prodelani mononukleozy. respektive, zda muze uzivani teto drogy 5 dni po sobe v kombinaci s malym mnozstvim alkoholu poskodit jatra ci organismus. Predem dekuji za odpoved.

32137
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Oceňuji, že se v souvislosti s užívání MDMA/alkoholu zajímáte o své zdraví a zvažujete případné následky.

Na Vaši otázku, jaké je riziko, když po prodělané mononukleóze užijete MDMA a malé množství alkoholu, neexistuje spolehlivá odpověď. Nejsme v této poradně lékaři a neznáme Váš aktuální zdravotní stav, navíc záleží i na množství dalších faktorů (množství a čistota užité MDMA, rychlosti metabolismu, nepředvídatelnost kombinace s alkoholem atd.), které mohou do celého procesu vstupovat.

Za nás Vám mohu napsat, že konzumace extáze představuje toxickou zátež pro játra (obzvláště po prodělané mononukleóze), ta může být ještě větší, pokud např. látka obsahuje různé příměsi nebo látky úplně jiné (časté a nebezpečné látky vydávané za MDMA jsou popsané ZDE). Zátěž se navíc ještě zvyšuje, pokud je MDMA užita opakovaně několik dnů po sobě. Enormní zátěží pro játra a organismus pak je její mixování s alkoholem, což se proto nedoporučuje.

Na závěr nutno dodat, že užívaní psychoaktivních látek je vždy spojené s nějakou mírou rizika a je fajn, že nad tímto faktem přemýšlíte. Vzhledem k prodělané nemoci se vyplatí ještě vyšší míra obezřetnosti a pokud se již člověk rozhodne riskovat, tak se nabízí bezvýhradné dodržovaní principů harm reduction (snižování rizik), které jsou k dispozici např. v rámci TOHOTO odkazu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality