Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, dojezdy a potíže s dýcháním

26.4.2017

Dotaz

Dobry den,mam takovy dotaz.. uz pred par lety jsem obcasne brala pernik a vzdy kdyz jsem dala,tak jsem mela hrozne dojezdy-schyzy,deprese,zimnice.. a to jsem vzdy dala treba v patek jednu pak uz nic a v sobotu prisel tento dojezd. Pak jsem s tim prestala a cca 2 roky byla naprosto cista. Nejak jsem se k tomu,ale vratila a ted nemam naprosto zadne dojezdy,vzdy prijde jen nejaka unava,ale kdyz se trochu najim,dam si nejake sladke ovoce,tak jsem schopna i cely den fungovat jako normalne a jit spat az vecer. A to obvykle beru vetsi davky a jedu treba dva dny v kuse,tedy vic nez pred temi dvema lety,tak se chci zeptat cim to je,ze pred tim byly ty dojezdy celkem hnusne a ted dojezdy vubec nemam? Logicky by to preci melo byt naopak,kdyz ted davam vic.. Taky se chci zeptat,ze vzdy kdyz si dam,tak po par hodinach mam potize s dychanim. Nosem se nadechnu normalne,ale mam potrebu se nadechnout zhluboka usty a to mi dela problem,jako kdyby ty plice byly male. A tyto potize pretrvavaji treba i dva dny od toho co dam naposledy. Zkousela jsem i behem jizdy nekourit a nema to na to zadny vliv,tak by me zajimalo cim to je? V normalu zadne dychaci potize nemam,ani astma nebo tak. Dekuji za odpoved..

32130
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Obracíte se na nás s otázkou, jak je možné, že máte nyní mírnější dojezdy než v době, kdy jste užívala méně. Také se ptáte čím to je, že máte po užití pervitinu problémy s dýcháním.

Kromě množství užité látky, frekvence "jízd" a případně čistoty užívaného pervitinu, mohou mít na intenzitu dojezdu velký vliv i faktory jako je Váš současný fyzický a psychický stav. Tyto faktory se mohly během 2 let, když jste byla čistá, změnit. Jak sama píšete, je logické a ve vetšině případech to tak i býva, že čím více a častěji užíváte, tím se začnou dojezdy zhoršovat, což je dobré mít na paměti.

Co se týče problému s dýcháním, napadá mě souvislost s tím, že pervitin zrychluje srdeční tep, tlak, teplotu a celkovou aktivitu organismu (včetně dechové frekvence). Spotřeba kyslíku se tedy musí za takové situace také zvýšit, což s sebou nese rozmanité obtíže, viz např. TENTO text (a potíže s oběhovou soustavou). Nejsme však v této poradně lékaři, proto se jedná pouze o domněnku a příčina Vašich dýchacích obtíží může být úplně jiná. Pokud by tyto obtíže přetrvaly, doporučujeme navštívit přímo lékaře nebo se obrátit anonymě například na tuto online lékařskou poradnu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality