Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nitrožilní aplikace

27.4.2017

Dotaz

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na rizika spojená s nitrožilní aplikací látek. Respektivě pokud jsou dodrženy všechny bezpečnostní opatření, (desinfekce, čistá jehla,...), aplikaci provádí profesionál (třeba doktor) a látka je pro tělo skoro netoxická (například glukóza v roztoku ani hypotonickém ani hypertonickém a roztok neobsahuje nečistoty). Prostě je-li uděláno vše pro minimalizaci rizik, je i přes to tato nitrožilní aplikace prováděná profesionálem nebezpečná? Je spojena s nějakými problémy oběhové či cévní soustavy? Děkuji za odpověď a přeji hezký den :)

32127
 

Odpověď

Dobrý den Marku,

děkujeme za Váš dotaz. V této poradně není přítomen lékař, přesto se pokusím Vám odpovědět. Největší rizika spojená s nitrožilní aplikací jsou spojena právě se situacemi, kdy nejsou dodržena všechna bezpečnostní opatření (použití špinavé jehly, nečisté prostředí, aplikace nebezpečných substancí, špatná technika aplikace, atd.). Avšak i v ideálních medicínských podmínkách, kdy aplikaci provádí profesionál, může při injekční aplikaci dojít ke komplikacím. Mezi tyto komplikace patří například praskání žil a vznik modřin při nesprávném použití škrtidla nebo v případě, že má pacient poškozený žilní systém. Zároveň i v nemocnici může dojít k vniknutí bakterií do ranky a propuknutí infekce (zde je ale riziko mnohem menší, než při "pouliční" aplikaci drog).

Co se týče vlivu na cévní soustavu, při každém vpichu vzniká v žíle otvor, který následně srůstá a vzniká jizva. Pokud by k injekční aplikaci docházelo pravidelně, bude docházet k rozsáhlému zjizvení stěny žíly (tkáně i kůže) a může nastat situace, kdy do tohoto místa již vpich nebude možný. Doba, za kterou se žíla natolik zjizví je individuální a dochází k tomu zejména u dlouhodobých injekčních uživatelů drog. Nejsou mi známy případy, kdy by k tomuto docházelo u nemocničních pacientů. Prevencí mechanického poškození cév při injekční aplikaci je zejména střídání míst vpichů.

Závěrem se dá říci, že s intravenózní aplikací je spojeno určité riziko i pokud k ní dochází v laboratorních podmínkách. Za dodržení všech hygienických, bezpečnostních a technických (správné provedení) se komplikace vyskytují spíše zřídka. Pro komplexnější odpověď se můžete dále obrátit na některou z lékařských poraden nebo tuto otázku můžete dále prokonzultovat přímo s lékařem, například s obvodním.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality