Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Thc, aktivní metabolity

30.4.2017

Dotaz

Dobrý den Moje otázka je spíše v rovině hypotetické. Dejme tomu, že existuje člověk, který už rok v kuse kouří 5-8 jointů denně silné a kvalitní marihuany. Kouří opravdu tak moc, že do rauše ho dostane pouze první joint hned po ránu. Možná i trochu ten druhý. Pak už kouří víceméně na chuť, protože po čtvrtém,šestém už prakticky žádné účinky nepozoruje a nepociťuje. Představme si, že takový člověk se rozhodne úplně abstinovat a je to dejme tomu 48 hodin co naposledy trávu kouřil. Stane se mu však jedna nepříjemná věc. Narazí na silniční kontrolu kde mu najdou THC ve slinách a je podroben krevním testům. Chci se tedy tedy zeptat jak moc ovlivňuje délka a frekvence užíváni hladinu aktivních metabolitů ? Je možné aby takovýto uživatel měl v krvi aktivní metabolity, i když nebyl pod bezprostředním vlivem této látky ? Někde jsem se dočetl, že pravidelný uživatel, který je na látku zvyklý .... není ovlivněný na řízení už po 4-6 hodinách. Je tomu opravdu tak ?

32124
 

Odpověď

Dobrý den Marku,

děkujeme za Váš dotaz. Obvykle se udává, že aktivní metabolity jsou v krvi zhruba 12-24 hodin od užití marihuany s tím, že pravidelných kuřáků marihuany se bude týkat spíše horní hranice tohoto intervalu. Jak asi sám tušíte, tato doba se může mírně prodloužit v případě pravidelného užívání a užívání velkého množství (silné THC potentní) marihuany. Vliv má tělesná konstituce, rychlost metabolismu, kvalita (síla) kouřené marihuany atd. a výsledná doba, po kterou lze v krvi detekovat ativní metabolity thc, bude proto velmi individuální. Jen těžko lze takto na dálku přesně určit, jak dlouho se udrží aktivní metabolity THC v krvi člověka z Vámi popisovaného příkladu. Přesto se domnívám, že pauza 48 hodin od posledního užití by již mohla stačit.

Při policejních kontrolách s pozitivním slinným testem a následných krevních testech se zjišťuje množství aktivních metabolitů THC v krvi. Pokud množství aktivních metabolitů v krvi dosáhne alespoň 2ng/ml krve, je testovaná osoba považována za ovlivněnou, viz tento článek. Zda je člověk ovlivněn či nikoliv se z právního hlediska odvozuje právě z množství metabolitů THC v krvi. V případě dalších dotazů s právní tématikou se můžete obrátit na anonymní bezplatnou Právní poradnu A.N.O.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality