Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, alkohol, mononukleóza, rizika

1.5.2017

Dotaz

Dobrý den, minulé léto jsem prodělala mononukleózu. Testy jsem měla v pořádku někdy okolo září-listopadu 2016, už nevím přesně. Chvíli po vyléčení jsem začala experimentovat s extází (vždy ale pouze "čisté" MDMA, nikdy ne tablety). Od minulého podzimu až do teď jsem jí měla tak 4-5x. Musím říct, že téměř pokaždé mi po ní bylo pěkně zle. Naposledy, když jsem jí měla v únoru na festivalu za jeden den odhadem tak 0,25-2,35g (což bylo na mě evidentně moc) mi po ní bylo zle zatím asi nejvíce (neuvěřitelná únava, neschopnost cokoliv dělat, apatie atd.) ještě asi 4-5 dnů po skončení akce. Ptala jsem se i ostatních lidí, co měli stejnou "várku" od stejného člověka, zda-li tyhle potíže měli, ale řekli mi, že ne. Přičítám to tedy své mononukleóze. Po únorové zkušenosti, kdy mi bylo zle vážně dlouho jsem se rozhodla, že raději ještě chvíli s experimenty počkám, protože mi za to nestojí pokoušet můj zdravotní stav. Chtěla jsem abstinovat od všech drog, ale nakonec se občas opiju vínem či jiným "měkčím" alkoholem, jednou jsem měla trip a tak jednou až dvakrát jsem od té doby kouřila marihuanu. Musím ale říct, že po alkoholu (ačkoliv se také řadí mezi tvrdé drogy) mi takhle zle není. Je mi zle asi tak jako každému normálnímu člověku po tom, co se opije, minule jsem možná trochu cítila bolest na játrech, ale rozhodně ne to, co po extázi. Po tripu mi také bylo fyzicky zle den a pak to celkem odeznělo. Lze tedy říct, že extáze je pro játra po mononukleóze škodlivější než alkohol? Svou abstinenci chci tedy držet až do konce června, ale během prázdnin mám v plánu navštívit pár několikadenních festivalů a chci si je samozřejmě užít už se vším všudy. Za celé 2 měsíce prázdnin by to tedy znamenalo 9 festivalových dnů, takže i 9 potencionálních dnů, kdy bych ráda experimentovala s drogami. Mé otázky tedy jsou - co nejhoršího by se mohlo stát, pokud bych několik dní za sebou brala extázi, když jsem v srpnu minulého roku prodělala mononukleózu? Mohlo by dojít k akutnímu jaternímu selhání a tedy až ke smrti? Nebo nejhorším scénářem je opět několika denní nepříjemná nevolnost a celkově horší zotavení se po propařeném festivalu? Nebo by pro mne bylo nejlepší vždy užívat extázi např. jeden den a další proložit trochou alkoholu, tripem či marihuanou (vše jen v menším množství), po kterých mi tak zle není? Jinak také v únoru po tom festivalu, jsem v tomto čase byla se svou nevolností za doktorkou, svedla jsem to na únavu nebo alkohol, už nevím přesně. Udělala mi znovu testy, jestli náhodou nedošlo k reaktivaci mononukleózy, ale testy ukázali, že už mám játra už naprosto v pořádku. Jaké jsou v tomto případě nejlepší rady pro zmírnění negativních dopadů drog? Předem děkuji za odpověď

32122
 

Odpověď

Dobrý den,

oceňuji, že se snažíte informovat ohledně možných rizik spojených s užíváním psychoaktivních látek a mononukleózou. K většině Vašich otázek je bohužel nemožné se spolehlivěji vyjádřit, jelikož je ve hře velké množství faktorů (množství a čistota užité MDMA, rychlost metabolismu, citlivost Vašeho organismu vůči účinkům různých drog atd.), které mohou být vlivné. Navíc v této poradně nejsme lékaři a neznáme Váš aktuální zdravotní stav.

Co Vám mohu s čistým svědomím napsat a potvrdit je fakt, že konzumace extáze představuje toxickou zátež pro játra (obzvláště po prodělané mononukleóze). Ta může být o to větší, pokud např. látka obsahuje různé příměsi nebo látky úplně jiné (časté a nebezpečné látky vydávané za MDMA jsou popsané ZDE). Nebezpečí dále exponenciálně narůstá pokud je užita častěji, ve vyšších dávkách a např. vícekrát v jednom měsíci (vícekrát v jednom týdnu považuji za hazard a to i při prokládání MDMA alkoholem či jinými látkami; nutno objektivně uvést, že jedině čisté LSD má nízkou toxicitu). Opravdu enormní zátěží pro játra a organismus pak hypoteticky představuje další souběžné mixování, např. s alkoholem (či jinými psychoaktivními látkami).

Podtrženo, sečteno, rizika existují a zvyšují se za výše zmíněných okolností a přístupů. Vzhledem k mnoha proměnným nedokážu odhadnout rizikovost pro Vaši osobu (a porovnávat toxicitu MDMA vs. alkohol), ani možnost případného jaterního selhání či další závažných zdravotních komplikací.

Na závěr bych chtěl dodat, že užívaní psychoaktivních látek je vždy spojené s určitou mírou nebezpečí a oceňuji, že nad touto skutečností uvažujete. Vzhledem k prodělané nemoci se vždy vyplatí ještě vyšší míra obezřetnosti a pokud se člověk rozhodne přesto riskovat, tak se nabízí minimálně bezvýhradné dodržovaní principů harm reduction (snižování rizik), které jsou k dispozici v rámci TOHOTO textu.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality