Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Lexaurin a abstinenční příznaky

5.5.2017

Dotaz

Dobrý večer. Několik měsíců (5-6-7, nevím) jsem užíval Lexaurin 3mg, zpočátku půl tablety při stresu, potom jsem tablety polykal celé, ale třeba o víkendu (2 dny) jsem nebral. Ve špičce v týdnu (jen párkrát) jsem užil i 3 tablety (9mg) denně. Zpravidla jsem po takové dávce spal i přes den. Před 5ti dny jsem LX vysadil, neboť mi došel a nehodlám si jej už více shánět. Dnes ráno se objevily abstinenční příznaky. Zmatenost, motání hlavy, třes, divné pocity. Nepomáhá ani se večer trochu opít. Opici sice cítím, ale abst. příznaky pociťuji nezávisle, jakoby v jiné rovině oproti opojení alkoholem. Můžete mi prosím poradit, nebo spíše mě informovat, jak asi dlouho mohou mé příznaky trvat? Děkuji a zdravím vás.

32116
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Píšete, že se nyní snažíte o úplné vysazení užívání Lexaurinu. Tato poradna se zabývá především nelegálními návykovými látkami, oblast užívání léků na předpis je mimo naše kompetence a ani v našem týmu není přítomen odborný lékař-psychiatr. Podrobně se támto tématem zabývá například tato poradna.

Za naši poradnu můžeme k tématu obecněji napsat, že tento lék patří do skupiny benzodiazepinů, při jejichž dlouhodobém užívání (v řádu několika týdnů/měsíců) může vzniknout závislost a to jak fyzická tak psychická. Základní informace o těchto lécích můžete nalézt například ZDE a ZDE. Doporučuje se pak spíše pozvolné vysazování (lékaři doporučují postupné snižování dávky o cca 10%, viz odpověď na podobný dotaz ZDE).

Píšete, že si další Lexaurin již nechcete opatřovat, přesto by pro Váš organismus mohlo být postupné vysazování šetrnější. Ideální by bylo sjednat si konzultaci s Vaším ošetřujícím psychiatrem či lékařem, který Vám lék předepsal a vytvořit s ním plán na ukončení užívání Lexaurinu. Pokud trváte na udržení nynějšího úplného vysazení, abstinenční příznaky obvykle trvají okolo 7-14 dní, je to však velmi individuální a může to být i déle. Zmínil jste také, že Vám na abstinenční příznaky nepomáhá ani užití alkoholu. V tomto případě si dovolím připomenout, že při odvykání z jakékoliv návykové látky se důrazně nedoporučuje "přebíjení" abstinenčních příznaků jinou návykovou látkou. Hrozí mimo jiné záměna z jedné závislosti za druhou. A v případě, že by došlo k užití Lexaurinu a alkoholu souběžně, vystavujete se riziku zdravotních komplikací a to jak v rovině fyzické, tak psychické, viz odpoveď na dotaz ZDE.

Pokud by ještě po 14 dnech nepříznivé abstinenční příznaky přetrvávaly, doporučuji se co nejdříve obrátit na lékaře. V některých případech silné závislosti se doporučuje absolvovat detoxifikační léčbu v lůžkovém zařízení, neboť abstinenční příznaky mohou být až životu nebezpečné. Můžete využít také některou z online specializovaných lékařských poraden, například poradnu zmíněnou v úvodu či poradnu ZDE. Přimlouvala bych se však spíše za osobní kontakt s lékařem. Každopádně bych Vás v ukončení uživání Lexaurinu chtěla podpořit.

Hodně štěstí přeje poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality