Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Je to dojezd?

14.5.2017

Dotaz

Zdravím, minulý víkend jsem zkusil poprvé pervitin. Dal jsem si první čáru cca 3cm dlouhou a během 10ti minut jsem pociťoval pocení dlaní a v podpaží. Všechno bylo Ok až do doby kdy mi začínal asi končit stav. Svěřil jsem se se svím pocitem kamarádovi který mi doporučil "nápravu" (abych si dal ještě) po chvíli přemýšlení sem si tedy dal a vše začalo být Ok. Pořád jsem pil čistou studenou vodu a snažil se nepropadat panice z rychlého bušení srdce a pohledu na sebe samotného v zrdcadle :D ... nakonec to skončilo 3 denní jizdou a postupnými "nápravami" z častého pití jsem chodil často na wc a poslední (3den) jsem začal pociťovat píchání v hlavě které se postupně stupňovalo a snižovalo. Také jsem začal pociťovat tlak a bolest na ledvinách která mě provázela po zbytek dojezdu(cca 3 dny).. po skončení dojezdu a vrácení se do reality mi oba problémy zmizeli. Když přišel pátek tak kamarád došel s nápadem že si dáme zase a já souhlasil protože průběh stavu se mi celkem líbil až na to píchání v hlavě a bolest ledvin. Kamarad mi poradil ať si nedávám trošky a dám si aspoň vic jak půlku čáry "jedničky".. tak jsem ho poslech a dal jsem si. Cca po 40ti minutách jsem začal opět pociťovat píchání v hlavě a bolest ale ve větší intenzitě. Tak jsem se to snažil ignorovat a nepropadat panice a zahájit konverzaci s kamarádem abych se odreagoval. Po chvíli to přestalo a začal jsem pociťovat normální stav a bylo mi dobře. Po skončení stavu (dnes) začal opět dojezd který mě dostova uspal a spal sem asi 3 hodiny u kamaráda na gauči. Po probuzení jsem měl totálně rudé oči a měl jsem pocit že mám hlavu ve svěráku. Můj dotaz tedy zní: můžou to být jen dojezdové problémy nebo to můžou být dlouhotrvající následky? Díky za odpověď a přeji hezky den. PS omlouvám se zá délku dotazu sekl sem se do psaní :D :D

32104
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz, ve kterém popisujete nepříjemné stavy (píchání a tlak v hlavě, bolest v ledvinách, rudé oči), které jste zažil na dojezdu po pervitinu. Ptáte se, zda jsou to dlouhotrvající následky nebo dojezdové problémy, které odezní.

S užíváním pervitinu se pojí mnoho rizik a nepříjemné stavy na dojezdu jsou pouze jedny z mnoha. Navíc dojezd probíhá u každého člověka jinak, bývá spojován s tělesnými projevy, depresí, úzkostí a vyčerpáním. Bolest hlavy může být právě důsledek vyčerpání, nebo také vypětí a nadměrného výdeje energie, navíc se mění chemická rovnováha v mozku, která se potřebuje vrátit do normálu. I proto se doporučuje mezi jednotlivými "jízdami" dodržet dostatečný časový odstup - v řádu alespoň několika týdnů. Užití pervitinu a obzvlášť při vícedenní jízdě je obrovská zátěž pro organismus, která si následně vybírá svou daň.

Takto na dálku a přes internet nejsme schopni s jistotou diagnostikovat, zda Vámi pociťované potíže souvisí s dojezdem, nebo Vám užití po krátkém čase vyvolalo fyzické potíže. V podstatě jsou možné obě varianty. Protože není z kapacitních důvodů v silách poradny odpovídat obratem bylo by na místě zvážit návštěvu lékaře - pokud Vaše potíže přetrvávají i ve chvíli, kdy k Vám dorazí tato odpověď. Ten na základě absolvování běžných vyšetření může zjistit příčinu a stanovit léčbu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality