Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, úzkosti, nepříjemné stavy

17.5.2017

Dotaz

Dobrý den. Užívám antipsychotika a antidepresiva (SARI), trpím úzkostně depresivní poruchou a byla jsem pozvána si zahulit, velmi jsem si to hlídala a tak jsem jen 4x potáhla. Pak se dostavily nesnesitelné stavy (dříve jsem zažila holotrop), motal se mi svět, pálily mě ruce, zažívala jsem pocit jako při infarktu, střídání mánie a paniky, astrálně cestovala.. Čekala jsem, že se vyspím a bude mi fajn, ale po čtyřech dnech je mi stále na nic, všechno se motá, zle se mi dýchá, bolí mě hlava, spím 15 hodin a pak stejně vypadám jak bezdomovec.. Četla jsem, že to může trvat i několik týdnů a thc v těle vydrží až měsíc, mám teď zkouškové období a jsem slušně ....v análním otvoru, pokud to bude trvat. Prosím o nějakou radu, jak se toho co nejdříve zbavit, nebo co dělat.. Za psychiatrem nejdu, asi by mě zastřelil. Samozřejmě už nikdy hulit nebudu.

32102
 

Odpověď

Dobrý den,

nepříjemné stavy (či jinak řečeno psychosomatické symptomy), které popisujete se v souvislosti s marihuanou občas mohou dostavovat. Při psychické nestabilitě a užívání antipsychotik/antidepresiv bývají rizika jejich vzniku a intenzity o to vyšší.

Ze zkušeností z práce s našimi klienty Vám mohu napsat, že standardně během dnů (maximálně týdnů) postupně odeznívají. Píšete, že za psychiatrem nejdete, přesto by měl být první volbou (pokud mu důvěřujete; v opačném případě se nabízí jeho změna) a to zejména ve chvíli, nedochází-li k pozvolnému zlepšení a to např. do doby, než k Vám dojde tato moje odpověď.

Promluvit o nepříjemných stavech po experimentu s marihuanou lze také s někým důvěryhodným z okolí, případně s psychologem či adiktologem (viz Mapa pomoci). Jako důležité totiž vnímám nebýt na ně sám a dovolit si případnou podporu zvenčí.

Ptáte se také, jak se jich zbavit? Asi Vás příliš nepotěším, ale obvykle pomáhá především dostatek času a klidu na regeneraci, vyhýbání se stresu a napětí a dopřávání si činností, které máte ráda, s lidmi, s kterými se cítíte dobře. Je nepříjemné, že do tohoto settingu bohužel zkouškové období příliš nezapadá.

Na závěr bych Vás chtěl ještě jednou ocenit, že si ze zkušenosti berete poučení a že o dalším experimentování neuvažujete.

Ať je co možná nejdříve líp přeje poradna EXTC!

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality