Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, policejní test

25.5.2017

Dotaz

Dobrý den, Při běžné policejní kontrole jsem byl podroben testu na drogy ze slin. Před testem jsem přiznal, že čtyři dny zpět jsem kouřil marihuanu, ale za volatn jsem sedl střízlivý. Test mi marihuanu neukázal, ale ukázal mi amfetaminy, které jsem v žádném případě neměl. Poprosil jsem strážníky aby mě vzali na vyšetření krve. Na to mi odpověděli, že mě stejně musejí vyzvat a v případě odmítnutí, by se na to pohlíželo jako na doznání se. V nemocnicipo mně ovšech chtěli i vzorek moči a argumentovali to tím, že bez něj se nikam nepohnem a v celé věci by mi to vážně uškodilo. Je toto správný postup? Následovala řada vizuálních vyšetřeni (chůze po čáře, sahání na špičku nosu apod.), které mi vyšly zcela v pořádku. Následně si strážníci vyžádali testovat krev na přítomnost canabisu i amfetaminu. Je toto správný postup? Chci vás dále poprosit ještě o jednu informaci. Cca tři týdny před tím než mě hlídka zastavila, tak jsem podstoupil zákrok u zubaře, kde jsem dostal tři běžné umrtnovací injekce a další dve, které vypadaly jako propiska.( píšu to tak, protože netuším co to bylo a vám by to mohlo snad pomoci). Ani jedna z těchto injekcí nezabrala a zubař se rozhodl vyplnit mi zub jakousi pastou, která mi zub v průběhu následujcích 10 dnech postupně zabila. Opakuji, že tento zákrok jsem podstoupil tři týdny před testovánim. Podotýkám, že v té době jsem na noc občas spolkl tabletu ibalginu. Je možné, že všechny tyhle aspekty mohly negativně ovlivnit výsledky testů ze slin i moči? Krev mi dosud známa není. Žádnou drogu jsem určitě neužil a neúčastnil jsem se ani žádné párty, kde by mi mohla být vhozena do pití. Předem děkuji za váš čas a následně budu informovat, jak celá věc postupuje dál.

32089
 

Odpověď

Dobrý den Radku,

děkujeme za Váš dotaz. Při pozitivním slinném testu je opravdu jedinou možností, jak dokázat, že nejste pod vlivem drog, podstoupení toxikologického vyšetření v nemocnici. Pokud toto vyšetření odmítnete, budete posuzován, jako byste byl pod vlivem. Je tedy rozhodně dobře, že jste na krev s policist jel. To, že si vyžádali test na amfetaminy i na THC se mi zdá v pořádku, neboť užití marihuany (byť před 4 dny) jste přiznal a amfetaminy Vám vyšly ve slinném testu. Odběr moči může být součástí standardního toxikologického vyšetření stejně jako chůze po čáře atd.

Co se týče marihuany, po čtyřech dnech by Vaše testy měly být rozhodně v pořádku. Dále se ptáte na amfetaminy a na možnou souvislost s lékem, který Vám podal Váš zubař. Slinné testy nejsou přílis spolehlivé a mohou ukazovat falešnou pozitivitu, navíc některé léky, zejména ty s obsahem pseudo-efedrinu, mohou v orientačním testu vyjít jako met/amfetamin. U běžného Ibalginu, který obsahuje pouze ibuprofen by k tomuto docházet nemělo, ale například Ibalgin grip obsahuje kromě ibuprofenu i fenyl-efedrin, který by ve slinném testu pozitivně reagovat mohl. V této poradně bohužel není přítomen lékař, který by Vám mohl podrobněji vysvětlit, které další konkrétní léky (zejména užívané při dentálních zákrocích) mohou způsobit pozitivní sliný test na amfetaminy. Informace o konkrétním léku, kterým jste měl vyplněn zub, Vám jistě podá Váš zubař. S názvem léku se můžete dále informovat přímo v některé z toxikologických laboratoří, které bývají součástí nemocnic. Předpokládám však, že pokud by lék, která Vám váš dentista podal, ovlivňoval schopnost řídit, Váš lékař by Vás o tom informoval.

Domnívám se tedy, že je velmi pravděpodobné, že se bude jednat spíše o falešnou pozitivitu a toxikologické vyšetření vše vysvětlí. Pokud Vás dále zajímá spíše právní aspekt chování policistů, doporučuji obrátit se na Právní poradnu A.N.O., která se specializuje na drogovou právní problematiku nebo na tuto poradnu, která se věnuje konkrétně postupu policie.

Hodně štěstí přeje poradna EXTC

 

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality