Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

THC, testy, postup policie?

25.5.2017

Dotaz

Dobrý den, dne 24.05.2017 jsem byl namátkově zadržen policií ČR a byl mi odebrán RP. Můj problém je takový, že jsem si dal v pondělí okolo 19:00 - 20:00 pár šluků z jointa. Následující den 24.05.2017 jsem s přítelkyní odjel okolo 21:30 na vyhlídku, kde jsme strávili 1 a 1/2 hodiny. Okolo 23:00 večer jsem odjížděl domů a jak jsem výše uvedl, byl jsem zastaven policií ČR. Podrobil jsem se drogovému testu, který vyšel prý pozitivně. Policista mi ani daný tester neukázal. Ráno jsem si byl zacvičit a zaběhat. Zkrátka jsem zkouřený nebyl a můj tester byl pozitivní. Byl jsem v lehkém šoku a nenapadlo mě, zeptat se policisty na to, jestli by mi tester na drogové látky ukázal. Kvůli tomu jsem také odmítl odběr krve. Protože z poučení pánů policistů to vyznělo tak, že pokud bude test pozitivní, bude to zapsáno v trestném rejstříku a pokud odmítnu odběr krve, bude se jednat jen o přestupek, nikoliv o trestní čin a v trestném rejstříku to nebude.Policista mi řekl, že se látka v krvi může uchytit až na několik týdnů, věděl jsem, že jsem si dal pár prásků v pondělí. Měl jsem strach, že by mi odběr krve vyšel pozitivní. Cítil jsem se úplně zmatený, byl jsem v šoku a nevěděl jsem, jak bych mohl jednat. Začal jsem nad tím tak uvažovat a hned bych odběr krve podstoupil. ****************************** Pozitivní orientační tester, který mi nebyl předložen před oči. Musel jsem ještě klečet, abych mohl pánům policistům koukat do očí, když mě zevnitř jejich policejního vozidla poučovali o mých právech. Nepřišlo mi to jako profesionální jednání :/. Chtěl bych se zeptat, zda -li se s tím ještě něco dá udělat, nebo se mám smířit s pokutou. Na všechny otázky rád upřímně odpovím

32087
 

Odpověď

Dobrý den,

bohužel až toxikologický rozbor krve může prokázat množství neaktivních nebo aktivních metabolitů psychotropních látek a prokázat, zda řidič řídil nebo neřídil pod vlivem. Proto se vždy doporučuje absolvovat vyšetření krve po pozitivním orientačním testu, který může být nepřesný nebo falešně pozitivní. Bez testu z krzve můžete být rovnou posuzován tak, že jste řídil pod vlivem.

Postup policistů, který jste popsal, považujeme za nestandardní. Stejně tak informace, že pokud pojedete na krev bude to trestný čin a pokud ne, tak pouze přestupek, jsou zavádějící. Více o řízení pod vlivem si můžete přečíst v tomto článku. To, jak se můžete bránit a jak lze případně postupovat, můžete zjistit telefonicky nebo emailem v bezplatné drogové Právní poradně A.N.O., která se na podobné případy dlouhodobě specializuje. Zde také můžete zjistit, jaké můžete učinit právní kroky a zda by například ve Vašem případě pomohlo absolvovat rozbor krve zpětně, který si uhradíte.

S pokutou se často pojí odebrání ŘP a zákaz řízení, nejčastěji na dobu půl roku, odebrání bodů a nutnost absolvovat psychotesty pro jeho navrácení. Navíc hrozí opětovné kontrolování orientačními testy na přítomnost drog ze strany policie, jak už se jednou dostanete do systému. Je proto třeba dodržovat dostatečný odstup od kouření marihuany a řízením, v rozmezí alespoň 24 - 48 hodin.

Je nám líto, že jste se dostal do této situace.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality