Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Speed, kokain, čištění acetonem

30.5.2017

Dotaz

Dobry den. Chtel bych se zeptat na Vas nazor na cisteni speedu ci kokainu acetonem? Hrozi spise otrava acetonem, nebo naopak se jedna o relativne bezpecne odstraneni vetsiny aktivnich i neaktivnich necistot? Odstrani se tak napriklad i kofein (ktery svym ucinkem rozstekanosti me ve speedu pomerne vadi)? Na youtube a zahranicnich webech jsem se o teto metode dozvedel a u nas minimum informaci (ale spise navody uzivatelu, nez nazor odborniku, proto se ptam), stejne jako o moznostech testovani tablet ci kokainu. Spada to jeste do harm reduction? Zajima me v podstate, zda pri pouziti acetonu (je mi jasne, ze ne z odlakovace, ale cisteho) riskuju, ze naopak zvysim toxicitu, nebo skutecne muzu omezit mnozstvi zbytecnych, nebo toxickych latek, ktere tam jsou? Diky moc.

32079
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Z našeho pohledu tato tématika v podstatě spadá pod přístup Harm Reduction, neboť snížením obsahu toxických příměsí před užitím látky teoreticky lze částečně omezit negativní dopady těchto příměsí na organismus. Nicméně prakticky je to složitější vzhledem k tomu, že se bavíme o látkách s nejasným složením a o domácím laickém postupu.

Relevantní studie v českém jazyce se mi nepodařilo dohledat. Obecně se dá řící, že záleží zejména na tom, jakou látkou konkrétně je speed či kokain kontaminován a podle toho by pak vyplynulo, čím (zda acetonem či něčím jiným) lze tyto nežádoucí příměsi odstranit. Pro představu o čistotě látek, čistota pervitinu/speedu na českém trhu je údajně okolo 80-95%, u kokainu je kvalita podstatně nižší, nejčastěji se můžeme setkat s čistotou okolo 50%. Podle dostupných informací je kokain nejčastěji ředěný přípravky proti parazitům, ale obecně se opět nedá říci, zda pročištění acetonem zabere. Záleží na přesném chemickém složení příměsi. Co se týče toxicity po použití acetonu, opět těžko říct. Záleží na tom, zda a kolik by ho zůstalo ve směsi obsaženo a na citlivosti organismu. Zjednodušeně se dá říci, že aby bylo čištění efektivní a přineslo kýžený výsledek, je potřeba znát o jakou látku (nežádoucí přímes) se jedná a podle toho volit pročišťovací metodu. Byl by tedy potřeba chemický rozbor vzorku. Ten je možné v Praze udělat po domluvě za určitých podmínek v Ústavu soudního lékařství a toxikologie, vzorek nejlépe přinést osobně a na místě uhradit poplatek za analýzu. Cena se pohybuje od 1800 Kč do několika tisíc, podle zvolené metody. Dalším pracovištěm, kde lze po domluvě rozbor udělat je Ústav soudního lékařství a medicínského práva v Olomouci. I zde se bude cena takové analýzy pohybovat v jednotkách tisíců.

Co se týče informací z youtube a zahraničních webů, doporučujeme opatrnost, zkušenosti různých uživatelů nemusí být vždy přenositelné i pro dalšího člověka. Navíc je potřeba vzít v potaz, že ani po pročištění látky nemusí dojít k eliminaci všech rizik. Ve speedu či kokainu mohou nadále zůstat některé z nebezpečných příměsí, riziko může představovat také způsob aplikace, ale hlavně i "čistý" speed či kokain mají svá nezanedbatelná rizika. Proto je i tak potřeba stále myslet na zásady bezpečnějšího braní.

Dalším rizikem, které v tomto konání spatřujeme, je to, že pročišťováním a upravováním drog doma se kromě přestupku či trestného činu držení omamné a psychotropní látky dopouštíte trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 Trestního zákoníku.

Zdraví poradna EXTC

Poznámka poradny: původní znění odpovědi bylo dodatečně upraveno.

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality