Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Ehrlichovo a Marquisovo činidlo

2.6.2017

Dotaz

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak je to s dostupností Ehrlichova a Marquisova činidla v české republice. Na českém internetu jsem nic takového nenašel, což mě dost zarazilo, protože se jedná o látky, které by mohly potenciálně zachraňovat životy a dle mého názoru by měly být veřejnosti dostupné v každé fyzické drogové poradně či léčebně, ne-li dokonce v každé lékárně. Existuje v české republice nějaké zařízení, kde by se dala tato činidla koupit? Zatím jsem to řešil tak, že jsem koupil test ze zahraničí, což bohužel zahrnuje nehezké poštovné. Chápu, že tyto testy nevyvracejí přítomnost cizí látky, ale i tak rapidně snižují rizika při užívání některých drog. Ptám se jak za sebe, tak za zbytek obyvatelstva, kteří by tímto mohli alespoň minimálně chránit zdraví sobě nebo lidem ve svém okolí.

32075
 

Odpověď

Dobrý den,

z hlediska přístupu harm reduction je i z našeho pohledu jakákoli možnost ověření obsahu látky lepší než žádná. V případě Ehrlichova či Marquisova činidla to je ovšem přesně tak, jak píšete, v České republice jsou obtížně dostupná. Těžko říct, čím to je. Podle mého názoru to může být jednoduše otázka marketingové strategie potenciálních distributorů. Některé produkty, které jsou dostupné (např. NARK 01), jsou licenčně určené pouze k využití policií a podobnými institucemi. Dají se najít podobné produkty, které jsou ale na českých e-shopech také dostupné jen velmi omezeně (např. EZ Test - existují různé druhy na zjištění různých látek).

Na druhou stranu, teoreticky by tato činidla měl umět vyrobit zkušenější chemik. Přesto musím vzápětí zdůraznit to, o čem píšete i Vy, že tato činidla ukáží pouze přítomnost určitých látek, ale už ne celkové složení testované drogy. Výsledek testu provedeného těmito činidly tedy přinese pouze omezené informace o testované látce. Vždy je potřeba počítat s rizikem různě nebezpečných příměsí.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality