Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pevitin, testy a těhotenství

26.6.2017

Dotaz

Dobrý den, nedávno mi bylo 18 let a neni to dlouho co jsem se dozvedela, ze jsem tehotna, memu lekari jsem priznala kazdodenni uzivani pervitinu a on mi doporucil podstoupit revizi, ovsem ja odmitla a pri dalsim utz zjistila, ze prcek krasne roste, proto sem mu rekla ze abstinuji, jenze pristi tyden me cekaji krevni testy a ja po trech letech kazdodenni konzumaci pervitinu (injekcne) citim uplnou abstinenci jako problem.i pro vyvyjejici se.plod, zkratka cista uplne nejsem ac jsem to striktne omezila, prosim vas zajima me jak dlouho je zjistitelnost pervitinu v.krvi s ohledem na to ze minule.tri.roky sem fetovala.opravdu nekolikrat kazdy.den, tim se asi lhuta protahne ze? O kolik priblizne?

32055
 

Odpověď

Dobrý den,

pervitin je obvykle zjistitelný v krvi až tři dny a v moči až pět dní. Máte však pravdu, že při pravidelném užívání se tato doba může ještě prodlužovat, navíc je vše velmi individuální. Záleží totiž na síle, množství, čistotě a frekvenci užívání pervitinu, na tom, jaké obsahuje příměsi a jak má člověk rychlý metabolismus. Proto nejde přesný čas s jistotou odhadovat.

Je dobře, že jste užívání striktně omezila, i občasné úžívání má však negativní vliv na plod. Kromě toho, že nemusí správně proběhnout vývoj plodu, hrozí předčasný porod ještě nevyvinutého miminka. Pervitin je stimulant a může předčasný porod vyvolat. V době těhotenství a kojení prostě nejde jenom o Vás a proto se doporučuje vyhýbat se všem toxickým a návykovým látkám, které by mohly dítěti ublížit.

Pokud nyní cítíte úplnou abstinenci jako problém, můžete zkusit vyhledat pomoc odborníků, kteří se věnují léčbě závislostí. Ve Vašem městě se můžete obrátit na pracovníky káčka, kteří Vás mohou dále nasměrovat případně můžete hledat i na této Mapě pomoci. Těhotným ženám a matkám, které užívají drogy, se věnují také v Denním stacionáři Sananimu, kam je možné docházet ambulantně nebo absolvovat 3 měsíční pobyt.

Informace o vlivech na plod, o průběhu těhotenství, o rizicích užívání v těhotenství a jak jim předcházet se můžete dočíst v příručce na konci těchto stránek.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality