Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Sanval, jak pomoct příteli?

27.6.2017

Dotaz

Dobry vecer, muj pritel dostak leky na spani (sanval) uziva je uz treti mesic. Nejdriv si bral jeden vecer tesne pred spanim, po par tydnech davku samovolne zvysil na dva ale bere jeden treba v deset vecer a pak bud hraje a nebo kouka na tv a ve 23 si vezme dalsi, pry ma potom halucinace a je takovy omameny(sjety) ale posledni dobou mu si ale zacal ty leky drtit a zacal je snupat...(driv bral koks a pervitin ale dostal se z toho) nedokazu mu vysvetlit ze mu to muze ublizit... zacne vykrikovat ze on ma neco uz zasebou a ze asi vi jak to udelat... prosim poradite mi jak mu mam pomoct? Dekuji

32054
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Problematice léků se v této poradně přímo nevěnujeme, přesto jejich užívání má často mnoho společného se vzorci užívání nelegálních drog. Mohu potvrdit Vaše obavy, že také u Sanvalu (neboli Zolpidemu) hrozí riziko vzniku závislosti (viz TENTO článek). Zvyšování dávek (a nedodržování doporučeného algoritmu podávání) je chybným a nebezpečným postupem, který se může projevit syndromem závislosti se všemi jeho negativními průvodními jevy (a to obzvláště, pokud přítel již má něco za sebou).

Doporučoval bych dvě věci. Zkusit se s přítelem co možná nejvíce v klidu pobavit o tom, co u něj vidíte (zvyšování dávek, změnu aplikace napodobující dřívější braní, změny v chování, náladě atd.). A také o tom, co to dělá s Vámi, jak se cítíte a že Vám jde o to mu pomoci. Můžete také předat informace o rizicích závislosti a nasměrovat jej k vyhledání případné odborné pomoci.

Základní inspirativní text, jak o takto náročném tématu komunikovat, je sepsaný našimi kolegy a najdete jej na TOMTO odkaze (viz 10 rad, jak vést věcný a konstruktivní rozhovor). Pakliže by snad nic nezabralo, tak bych Vás chtěl nasměrovat k úvahám o Vašich hranicích péče o partnera a především k vyhledání podpory v některém z pražských adiktologických center, kde byste vše mohla i Vy sama detailněji probrat a najít vhodné řešení. Je možné se objednat např. ZDE či ZDE (vše je bezplatné).

Držíme Vám palce. Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality