Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, poskožení a pročištění

28.6.2017

Dotaz

Dobrý den, narovinu v 16-ti letech sem si šňupla první čáru a od té doby se to nějak se mnou táhne nikdy sem neměla žádnou delší pauzu nejvíce tak 3tydny mě to nebaví a nevím sama proč si to vůbec dávám je mi na nic ale stejně si dám musim na sobě vážně zapracovat myslím si že když budu opravdu chtít zvládnu to!A to je právě teď!!! Chtěla bych se zeptat jak na tom jsem uvnitř když šňupu necítím se v pořádku a chtěla bych vědět jak moc sem poškodila svoje tělo a jestli můžu nějak pročistit svoje tělo aby ten perník ve mě nebyl ikdyz si zrovna nedám cejtim to v sobě . Snad mi nějak poradíte budu moc ráda děkuji Adela

32049
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Je super, že nastala chvíle - právě teď, kdy chcete změnit braní pervitinu.

Pervitin má opravdu vliv na mnoho procesů a funkcí v lidském organismu. Co se týče poškození, ovlivňuje chemickou rovnováhu v mozku. Při jeho užívání (obzvláště více dní v kuse) hrozí toxické psychózy, někdy propuknutí duševního onemocnění nebo trvalejších psychotických stavů. Jedná se o silný stimulant, mozek uvolňuje velké množství dopaminu a serotoninu a člověk je pak zvyklý čerpat ze zásob energie, které by přirozeně čerpat nemohl. Hodně lidí pak po delších jízdách potřebuje dlouho spát a odpočívat, protože jsou zcela vyčerpaní. Mezi další dopady patří odvápnění kostí a zubů (ty se mohou hodně kazit, až zcela vypadat), při injekční aplikaci se objevuje poškození cévního systému a zásobení končetin krví, při šňupání dochází k poškození sliznice, čichu až k deformacím nosní přepážky (někdy se v přepážce udělá otvor, jindy se celá zbortí). Pervitin se z těla odbourává přes játra a ledviny, které mohou být braním často také zasaženy a přes kůži (mohou se objevovat různé boláky či vyrážky). Braní pervitinu je vždy pro tělo zátěžové. Jak moc jste pervitinem své tělo poškodila, nejde takto na dálku a bez přímého lékařského vyšetření zhodnotit. Ať je to jakkoli, nejedná se o neměný stav - může dojít ke zlepšení, pokud se budete pervitinu v budoucnu dále vyhýbat.

K pročistění těla dochází postupně, když pervitin vysadíte a dále ho neberete. Vhodné je při tom dbát na běžné věci, jako je dostatek spánku, tekutin, zdravého jídla, minerálů a vitamínů. Rychlejšímu odbourávání může mírně napomoci zvýšená fyzická aktivita (sport), sauna či pití čistících či zelených čajů (ne nadměrně).

Zároveň je v procesu přestávání s pervitinem často potřeba podpora od osob z venčí. Ať už mezi blízkými, ideálně kteří neberou a ke kterým máte důvěru, nebo od odborníků na léčbu závislostí. Takovou podporu můžete hledat na této Mapě pomoci, kde si můžete vyhledat službu podle kraje a typu.

Držíme palce.

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality