Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, vedlejší účinky, je možné je ovlivnit?

4.7.2017

Dotaz

Dobrý den, za poslední půlrok jsem ozkoušel asi 3x Mko, 1x Ečko a 1x kokain. U všech zmíněných nemůžu dosáhnout erekce, ba naopak mi přijde, že je penis ještě menší než za normálního stavu (v klidu). Chci se zeptat, zda se toto dá nějakým způsobem ovlivnit? A čím je to vlastně z fyziologického hlediska způsobeno? Teď budu hlavně mluvit o Mku (velmi čisté MDMA), se kterým mám největší zkušenosti. Užil jsem vždy za večer cca 200 mg a vůbec s tím nepiji alkohol nebo neužívám jiné látky. Slyšel jsem o kombinaci s Viagrou a dalšími podpůrnými přípravky, ale je mi jasné, že to pro tělo rozhodně dobrotu neudělá. To je první dotaz. Druhý, slečna po užití (orálně) Mka i Ečka zažívá veliké stavy nevolnosti a občas zvrací. Pokud se krystaly rozdrtí a šňupnou, myslíte si, že se tyto stavy zlepší? Nebo je nějaký "šetrnější" způsob proti nevolnosti? Podotýkám, že drogu nechci užívat pravidelně (a neužívám), jde mi jen o experimentování. Ačkoliv chápu Vaši obavu, že si člověk myslí, že má vše pod kontrolou, ale nemusí to tak být.

32043
 

Odpověď

Dobrý den Kryštofe,

díky za oslovení naší poradny.

Popisujete jeden ze standardních vedlejších účinků MDMA. Upřímně řečeno, vše se dá ovlivnit především tím, že se člověk dané substanci jednoduše vyhne. O jiném (nerizikovém) způsobu informace k dispozici bohužel nemáme. Souhlasím s Vámi, že kombinace s Viagrou (a obdobnými léky) "rozhodně dobrotu neudělá" a přijde nám extrémně riziková, zejména z kontextu nebezpečí poškození oběhové soustavy a srdce.

Co se týče MDMA, problémů s erekcí a fyziologie. Mnoho spolehlivých údajů jsem neobjevil, ZDE je k dispozici článek na dané téma (v AJ), který se tématu okrajově věnuje.

Ohledně nevolnosti. Nemyslím si, že by ji rozdrcení a šňupnutí mělo výrazněji ovlivnit. Nutno dodat, že se jedná (pohledem harm reduction) o něco rizikovější způsob aplikace oproti orálnímu užití. Stavy nevolnosti někdy bývají způsobeny vyšším dávkováním a citlivostí daného uživatele/experimentátora vůči syntetickým psychoaktivním látkám, zároveň může jít o reakci trávicí soustavy, je-li látka užita "na lačno" (v rámci HR se pak doporučuje před případnou konzumací něco lehčího sníst) anebo má-li dotyčný GIT problémy (žaludeční či dvanáctníkové vředy atp.).

Na závěr přikládám základní doporučení týkající se zásad bezpečnějšího užití syntetických drog.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality