Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, rozchod a špatné stavy

8.7.2017

Dotaz

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, už víc jak měsíc beru escitalopram mylan. Beru jednu tabletu denně ráno. Měl jsem totiž nějaké špatné stavy, panické ataky, nebylo mi dobře. Situace se po užívání zlepšovala, každopádně do toho jsem měl asi 4x extázi..předevčírem jsem měl 1,5 a když jsem se vzbudil tak jsem měl takový hrozný dojezd, hlavně jsem se ještě do toho rozešel s přítelkyní, která mi byla dost oporou a byli jsme rozhádaní. Teď samozřejmě ještě letní akce a prostě ona si nějak užívá, já jsem se snažil nějak užívat. Na té extázi to bylo super, ale potom ten dojezd, který jsem vůbec nezvládl to bylo hrozné, nechtěl jsem se s nikým vidět, byl jsem zavřený doma, nedokážu si ted nějak představit, že bych se s někým bavil..Jako dokonce jsme si napsali i s tou mojí bývalou holkou a psala mi, že to bude v pohodě a už jsme se včera viděli a bylo to celkem v pohodě. Ale říkala mi, že prostě s někým už měla pusu ale že to jako neřeší. Neudělalo mi to moc dobře když jsem přijel domů, špatně se mi spalo, zdály se mi špatné sny.. Vzbudím se a zase prostě nějaké výčitky a je mi totálně špatně když si vzpomenu, že se tam bavila s někým a bavila se líp než já a já to teď nezvládám a beru prášky a všechno si moc beru. Takže mám teď takové úplně zvláštní nahoru dolů stavy, které nejsou vůbec příjemné, v jedné chvíli bych chtěl ležet, v druhé bych šel nejradši na kolo, odreagoval se, ale hned v zápětí se mi vůbec nic nechce dělat a zase bych si šel lehnout a s nikým nebavil. Máme doma oslavu a ani nechci chodit dolů a bavit se s lidmi nemám na to vůbec chut. Takže nevím, snažím se myslet pozitivně, ale jde to těžko, podle mě mám v hlavě velký humbuk z těch všech věcí. Snažil jsem se i přečíst nějaké téma, ale stejně budu rád, když mi individuálně odpovíte. Děkuji moc.

32034
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz, ve kterém popisujete nepříjemné stavy při dojezdu po Extázi, z nichž některé přetrvávají.

Užívání drog téměř vždy ovlivňuje tzv. set a setting, za "setting" se označují vnější faktory u užití, jako je podoba prostředí, hlučnost, ostatní lidi okolo a podobně. "Set" je oproti tomu dán vnitřním rozpoložením člověka - jeho náladou, očekáváním, duševním rozpoložením i fyzickým stavem. Proto i toto období, kdy jste po rozchodu s bývalou přítelkyní může mít vliv na výsledné stavy po požití MDMA. To, že to nezvládáte víc než ona, nebo že se ona bavila líp je pocit, který nyní můžete prožívat, důležité však je si uvědomit, že se nejedná o neměnný stav, ale o určitopu fázi, kterou nyní teď tak máte a který se s postupem času může měnit.

Ve svém dotazu píšete, že berete antidepresiva. Escitalopram Mylan patří do skupiny antidepresiv SSRI, jedná se o selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu čímž zvyšují tak jeho hladinu v mozku. Kombinování s MDMA je značně rizikové a může ovlivňovat výsledný stav na dojezdu. Navíc užití Extáze může narušit medikaci, protože mění chemickou rovnováhu v mozku. Může tak rozkolísat již stabilizovaný stav, negativně působit na prožívání a vše ještě zhoršit. Prostě Extáze a ostatní drogy nejdou s antidepresivy tohoto typu dohromady a mohl byste si tím ublížit.

Jako podstatné vnímám Váš popis svých "nahoru dolů" stavů, kdy se Vám v jednu chvíli chce se nějak odreagovat a zároveň se Vám vzápětí nechce dělat nic. V podobných fázích a chvílích života se totiž často doporučuje aktivita, která by Vás bavila a přivedla na jiné myšlenky. Například sport zvyšuje hladinu endorfinů a dopaminu, čímž pozitivně působí na náladu i na kvalitu spánku. Stejně důležitá může být i podpora zvenčí. Ať už od blízkých osob, nebo od profesionálů. Často právě dlouhodobější psychoterapie v kombinaci s vhodnou medikací, vede efektivněji z depresí a ke změně.

Držíme palce, aby Vám bylo lépe.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality