Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nepříjemná zkušenost s marihuanou, obavy

16.7.2017

Dotaz

Dobrý den, před 2 měsíci jsem se nechal ukecat na to abych vyzkoušel z kamarády trávu (kteří už nějakou zkušenost na rozdíl ode mně s trávou měli). Hulilo se z tzv. vodního bongu. Já jsem vdechnul opravdu štědrou dávku a po pár minutách mě začalo šíleně bušit srdce a já mel opravdu neskutečný panický strach že mé dny jsou sečteny. Strašně jsem panikařil a nevěděl jsem co dělat jen jsem v duchu prosil boha ať přežiji. Přežil jsem a následně mi bylo vysvětleno že to byl silnej matroš proto sem měl halucinace. Nedalo mě to a hend druhý den jsem začal hledat na internetu popisy podobných stavů a narazil jsem na panický záchvat a že je vcelku běžně že marihuana takovýto záchvat vyvolá. Do dnes nevvím zda-li to byl opravdu záchvat či mě ve skutečnosti šíleně bušelo srdce ale to už je asi jedno. Nutno podotknout že jsem měl v to období před zkužkovým na vejšce takže jsem byl i bez toho nervozní. Nicméně po této zkušenosti s marihuanou jsem začal vyšilovat ještě víca také jsem začal vymýšlet v hlavě všechny možné a nemožné scénaře které mohou nastat. Na internetu jsem se dočetl že marihuana může být spouštěc schizofrenie či jiných duševních poruch a začal jsem si sugerovat že to je určitě můj případ a že jsem si skazil živo. Vím zní to přehnaně ale měl sem v to období opravdu spoustu stresu. Nyní uběhli dva měsíce a ja se cítím mnohem lépe. Sportuji, dobře jím a kvalitně spím. Avšak tuto nepříjemnou situaci nemůžu dostat z hlavy. Myslím na ní opravdu denně minimálně jednou a řikám siže pokud po 2 měsících nejsem schopný na to zapomenout tak je možná opravdu něco semnou v nepořádku. Děkuji za odpověd

32021
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a za sdílení Vaší zkušenosti. Marihuana opravdu mnoha lidem nesedí a nemohou jí kouřit z důvodů vzniku podobných stavů, jako jste měl vy. Je možné, že jste měl příliš silnou dávku a došlo u Vás k předávkování, stejně jako je možné, že se Vám z fyzického stavu a obav rozjela panická ataka a stres kolem zkouškového mohl být dalším faktorem, který na to měl vliv. Vše také mohl být signál k tomu, abyste se do budoucna marihuaně vyhýbal.

Některé druhy silnější THC potentní marihuany mohou způsobovat paranoiu a zároveň marihuana opravdu může být spouštěčem duševního onemocnění, včetně schizofrenie, pokud k němu má daný člověk predispozice. Po jednorázovém užití to nebývá běžné, zcela vyloučené to však není.

Je dobře, že je Vám nyní lépe, sportujete a spíte. To, že to nedokážete dostat z hlavy, může být dáno silným hraničním zážitkem. Pokud byste však celou událost i nadále nedokázal dostat z hlavy a působilo by Vám to obtíže, bylo by na místě vše pro jistotu probrat ještě s odborníkem - psychiatrem nebo psychoterapeutem, ideálně se specializací na užívání drog a závislosti.

Přejeme, ať je Vám lépe.

Poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality