Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Amfetaminy - testy u lékaře? jak s tím skončit?

18.7.2017

Dotaz

Dobry den. Prosím Vás mám hneď 3 otázky. Uz 3 roky užívam amfetamín. S niekoľko mesačnými prestávkami Momentálne ho užívam pravidelne asi 4 mesiace. Pred tým 3 mesiace nič. Teraz som začala koli pravidelej unave. V praci dokážem fungovat, pracujem rýchlo aj bez uzivania toho svinstva ale ako prídem domov tak by som len spala. A teraz sa mi zacalo pacit ze konl cgudne. No teraz mám nejaké zdravotne probemy a potrebujem ísť na over krvy. Môžu počas tychto testov ( štítna žľaza plus pár dalsich) zistit ze užívam drogy ? Am ano, tak ako dlho je to možné zistit ?. Dalsia otázka, aj napriek tým narkotikam jazdím každý den. No určite yo neovplyvnuje moju jazdu. No v prípade ze by mi robili testy, na ake lieky są môžem výhovorky? A posledna otazka. Ako są s tým dá skot? Existuju nejaké lovely, ktoré vedia potlacit to nutkanie dalsej dávky alebo to musi byť leń pevna vola ? Vážne s tym chcem skončiť ale ale nemôžem si to dovolit. Len už mám toho dost. Keď vidim ze už mám iba 2g tak už volám a kupujem nové aby sa náhodou nestalo ze si nebudem mat co dat

32018
 

Odpověď

Dobrý den,

začnu otázkou na testy, většinou se při běžných vyšetřeních nedělají testy na drogy. A pokud z nějakého důvodu ano, museli by Vás o nich dopředu informovat. Amfetaminy je možné zjištit v testech z moči cca 1-3 dny od posledního užití, v krvi cca 12 hodin, přesnější čas není možné určit, záleží na užívaném množství a frekvenci užívání. Vymlouvání podporovat v této poradně nechceme, přesto fakta jsou taková, že některé látky způsobují falešnou pozitivitu na amfetaminy v testech z moči. Jejich výčet můžete najít ZDE ("false positives"). Přesto je možné následnými potvrzujícími testy zjistit, zda se jednalo o léky nebo drogy.

Co se týče přestávání, je to vlastně o něco složitější než "buď léky na potlačení nutkání nebo pevná vůle". Jednak léky s tak specifickým účinkem neexistují a jednak je to u každého člověka trochu jinak. Způsobů, jak s tím skončit, je víc - od pobytové léčby, přes ambulantní pomoc, svépomocné skupiny lidí, kteří jsou na tom podobně, až k variantě bez léčby. Můžete zkusit přestat sama a přitom využít různé příručky (ZDE můžete najít jejich přehled, další tipy také ZDE). Varianta spolupráce s odborníkem, například s psychoterapeutem, Vám může pomoci prozkoumat, co konkrétně Vám brání a co pomáhá být bez amfetaminu, jak se na abstinenci připravit a jak ji následně také udržet. Ještě je varianta spolupráce zároveň s psychiatrem, který může předepsat nějaké léky na zvládnutí nejkrizovějšího období. V každém případě bývá velmi důležitá podpora někoho blízkého. Někdo, kdo Vás nebude odsuzovat a naopak Vás ve Vaší snaze podpoří a pomůže Vám překonat těžké chvíle.

Chápu, že to je pro Vás obtížné v momentě, kdy Vám amfetamin pomáhá zvládat pravidelné stavy únavy a chodíte zároveň do práce. Přesto a vlastně právě proto bych Vás ráda podpořila v tom, abyste si pro tento svůj cíl dopřála co nejvíc prostoru, odpočinku a podpory zvenčí. Obzvlášť ve chvíli, kdy si nyní ani nedovedete představit, že byste si neměla co dát a zároveň už toho máte dost a vážně s tím chcete skončit.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality