Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Bratr užívá pervitin

19.7.2017

Dotaz

Dobry den, Chtela bych se vas zeptat, bratr obcasne uziva pervitin, dle toho co mi priznal, tak 1-2 do mesice, nekdy i mene casteji nebo naopak casteji si snupnul.Tvrdi mi, ze uz s tim prestal, presto mivam pocit, ze v tom pokracuje nadale. Chtela jsem se zeptat, jsou vzdy po uziti, snupani rozsirene zornice? Tak to na nem vzdy poznam, ale kolikrat mam pocit, ze uzil, ale dokaze se najist, i kdyz dle meho nazoru bez apetitu a jen z nutnosti a malo, proti tomu jak normalne ji, a spat dokaze taky, i kdyz se casteji prevaluje a vrti, tak spi celou noc az do rana. Ale zornicky roztazene nema. Je pravidelnym uzivatelem marihuany, takze cervene a jen lehce rozsirene zornice miva, podle toho kolik "prdu" a ceho si da. Je alespon jeden jasny signal podle ktereho bych to na nem poznala? Vzdy jsem se orientovala podle napadne rozsirenych zornic, jidla a spanku. Ale ted si nejsem jista, zda jsou to jasne urcujici znameni. Ve stavu se projevuje hlavne zabranim do cinnosti napr. pocitacem a a soustredenosti. Jinak zadne napadne chovani nema. Nebo muze pernik treba kourit a reakce jsou jine a zornice se neroztahuji? Moc predem dekuji za jakekoliv informace.

32013
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Rozšíření zorniček patří mezi obvyklé doprovodné projevy po užití pervitinu. Stejně jako u dalších fyzických projevů však platí, že se mohou velice lišit u každého člověka. U některých uživatelů bývá běžné, že k rozšíření zornic dochází  až při odeznívání účinků látky. Kromě nechuti k jídlu a nespavosti, jsou u intoxikovaných lidí časté zrychlené a křečovité pohyby, nadměrně zatnutá čelist, zvýšená hovornost, roztěkanost nebo naopak zaseknutí se na jedné činnosti. Jasné pozorovatelné znamení, které by platilo na každého, však neexistuje. Zvláště za předpokladu, že je bratr opravdu pouze občasným uživatelem.

Co se týče kouření pervitinu, tak projevy jsou obdobné. V některých případech jsou možná o něco méně intenzivní. Více než na způsobu aplikace, záleží na množství a kvalitě užitého pervitinu, četnosti braní a již zmíněných individuálních vlastnostech uživatele.

Nejspolehlivějším nástrojem (i když také ne stoprocentním) pro zjištění užití nějaké látky, mohou být volně prodejné testy. Tyto testy mohou v moči pervitin odhalit zhruba do 3-5 dnů od poslední aplikace, v závislosti na intenzitě užívání. Nucení někoho k podstoupení testů může ovšem narušit vzájemný vztah a důvěru, viz např. TENTO text.

Budete-li mít zájem, je možné se zajít poradit a ještě detailněji informovat i přímo k našim kolegům. Ve Vašem městě je k dispozici Terapeutické centrum (funguje bezplatně a anonymně, je nutné se napřed telefonicky objednat).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality