Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Alkohol a marihuana, Harm reduction a jídlo

31.7.2017

Dotaz

Dobrý den, rád bych se zeptal, jakým způsobem spolu působí alkohol a marihuana? Jaké jsou účinky a rizika právě této kombinace? A ještě jeden dotaz, vím, že v rámci harm reduction by se celkově při užívání jakýchkoli návykových látek mělo dodržovat pitný režim, ale jak je to s jídlem? Mělo by se jíst a nebo moc ne? Děkuji

32003
 

Odpověď

Dobrý den Jiří,

děkujeme za Váš dotaz. Alkohol a marihuana mají odlišné účinky a ty mohou jít tzv. "proti sobě". V tomto článku nebo také zde se tomuto tématu věnují a uvádí se zde, že může dojít k zesílení účinku marihuany, k nepříjemným stavům či nevolnostem nebo také až k otravě alkoholem (marihuana může způsobit nemožnost zvracet). Je to však velmi individuální a záleží na celé řadě faktorů (rychlost metabolismu, síla marihuany, množství alkoholu, tělesná konstituce a psychika, tolerance na obě látky, apod). Z hlediska Harm reduction přístupu se doporučuje psychoaktivní látky mezi sebou raději nekombinovat.

Co se týče Vaší druhé otázky, jídlo je pro správnou činnost organismu, zejména pokud jste uživatelem návykových látek, velmi důležité. Lidské tělo potřebuje dostatečnou výživu v podobě vyvážené stravy a dostatečného přísunu tuků, cukrů a bílkovin. Přestože po užití některých látek se hlad vytrácí, tělo palivo v podobě potravy stále potřebuje. Zároveň užívání některých látek (zejména amfetaminy) přispívá k vylučování důležitých vitamínů a minerálů, které pak v těle chybí. Z tohoto důvodu se také doporučuje uživatelům drog, aby jedli hodně ovoce a zeleniny, případně alespoň pili ovocné šťávy a minerální vody. Hladovění stejně jako naopak přejídání se rozhodně nedoporučuje. Přikláněla bych se spíše k vyváženému jídelníčku obohaceném o vyšší přísun vitamínů a minerálů, nejlépe rozloženém do několika porcí během celého dne.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality