Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jak nahradit kokain?

3.8.2017

Dotaz

Dobry den, rad bych nahradil uzivani Kokainu, zil jsem na ibize pul roku a celkem za levno a dost kvalitni tudiz lehce se spadlo a pozde uvedomilo ze uz sem chycen do je pasti.. tady v cesku nenarazite na kokain!! tady je to jen michany benzokain s ruznymy drogami ale ne KOKAINEM a jestli je tam kokain tak max 10% a ostatni sou ruzne primesi tudiz koaakin v cr pochopitelne nemuze uspokojit cloveka co jednou ochutnal pravy Kokain... Prosim o radu abych nespadl do tich horsich veci jako sou ty ruzne primesy v cesku povazovany za kokain a zbytecne nevyhazoval penize a hlavne nedopadl na nakem speedu bo kofeinu bo jeste hur pervitinu !!napriklad jak si radsi udelat sam pro sebe neco lespiho nez muzu sehnat na ulici myslim tim treba kombinaci nekterych latek co se daji uzivat oralne popripade pri velkem abstaku snupanim.. sem doma z ciziny mesic a uz dvakrat sem musel na vikedn odletet abych se zbavil chuti protoze bez toho zivot neni zivot a mate same jen deprese chodim k psiychiatrovi a le tomu se bojim rict z face to face ze jsem uzival.. potrebuji pomalu ale jiste prestat pac bohati rodice vam vzdy penize daj a takhle nikdy neprestanu ze dne na den to nejde a ani jit nemuze proto prosim o radu jak z nej prejitz na neco podobneho ale pritom se zbavovavat zavislosti ... takhle sedim jen celi tyden anneurolech lexarin a marihuane pak vzdy vikend letim na party sei uzit.. Dekuji mockrat a uz mi i neurol nestaci oralne a uz nad nim premyslim snupnutim ..doufam ze co se da oralne muze se i snupanim aniz by cloveka trefilo.. dekuju za radu

31997
 

Odpověď

Dobrý den Petře,

děkujeme za Váš dotaz a důvěru, s kterou se na nás obracíte. V dotaze píšete o svém užívání kokainu a ptáte se, jak z něj přejít na něco s podobnými účinky a zárověn se zbavovat závislosti. Oceňuji, že o sebe máte starost a chcete se vyvarovat užívání pervitinu, speedu a kofeinu. Nevím, jaké látky pro své potřeby kombinujete, ale byl bych při tom nanejvýše opatrný. Mnoho látek (i těch volně dostupných) může být velice rizikových samo o sobě a především v kombinaci s jinými.

Faktem je, že žádná podobná látka jako kokain, která by byla zárověň bezpečná a nevyvolávala závislost, není známa. Substituční léčba závislých na stimulantech obecně v současné době v praxi neexistuje. MUDr. Minařík zkoušel substituční léčbu závislých na pervitinu pomocí metylfenidát-hydrochloridu (Ritalin), který je dostupný pouze na lékařský předpis. Kromě samotného užívání Ritalinu místo původní látky byl tento program samozřejmě doprovázen mimo jiné i psychiatrickou a psychoterapeutickou podporu. Prezentaci této studie si můžete prohlédnout zde. Z bežně dostupných látek můžete pro dodání energie zkusit využít například aktivizující čaje (např. některé zelené) nebo guaranu. Pozitivní roli by zde mohla sehrát i fyzická aktivita a sport.

Pro vytvoření prostoru pro boj se závislostí nemusí být jedinou cestou přechod na jinou látku. I menší frekvence užívání, ke které zřejmě po Vašem návratu z Ibizy došlo, nebo případné postupné snižování dávky, je pokrok.

Nevím, zda jste s depresemi, které popisujete, měl potíže už před užíváním kokainu nebo se jedná o důsledek braní a případnou souvislost s dojezdy. V obou případech však považuji za důležité mluvit s psychiatrem o těchto věcech otevřeně. Pokud Vám současný lékař nevyhovuje, můžete kontaktovat jiného nebo vyhledat pomoc i v rámci dalších terapeutických služeb například pomocí tohoto odkazu. Případně mě ještě napadá, zda je možné najít v této záležitosti oporu ve Vašem blízkém okolí. Dále si také můžete přečíst text o chutích a jejich zvládání na této stránce.

Co se šnupání Neurolu týče, tak účinky by měly být podobné jako při orálním užití. Pro užívání nosem většinou platí, že se účinky dostaví dříve a tedy i dříve odezní. Než to, že Vás trefí, je šňupání spíše nebezpečné v souvislosti s poškozením nosní sliznice, přepážky a dýchacích cest.

Na závěr bych chtěl ještě ocenit, že jste se rozhodl svoji situaci řešit a napsat. I když třeba v současnosti stále užíváte, i pouhé uvědomění si toho, co se děje a přání situaci změnit, je velkým krokem vpřed.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality