Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Co mám dělat?

3.8.2017

Dotaz

Dobry den, Pred sesti dny jsme s kamarady meli jeden joint marihuany, ja mela asi 2 potahy a nic to se mnou neudelalo, s jednim kamaradem taky ne a druhy se chvili smal, ale i to hned bylo pryč. Toho vecera jsme hodně pili a dalsi dva dny taky. Tretiho dne, kdyz jsem z tehle akce odjizdela, me v autobuse zacly brnet spánky, zpomalil se mi svet a nedokazala jsem vnimat realitu. Nebyla jsem schopna mluvit ani s sebou hybat, desne me busilo srdce a cejtila jsem hroznou nervozitu a strah, i kdyz jsem vedela, ze je to z toho a ze to hned odezni. Dodala bych, ze tenhle pocit mam po trave pravidelne.. Kdyz jsem prijela, nejak jsem se dostala z autobu, zavolala jsrm kamaradce at me doprovodi domu a tam jsem usla. Celou dobu jsem ten pocit mela tak napul, stridave naplno a stridave jen utlum. Kdyz jsem se vyspala, sla jsem na jednu akci kde se vsude hulilo, samozrejme jsem si ani jednou nepotahla, ale mozna jsem to trochu (i kdyz jsem se snazila aby ne) nacuchala. Do vecera jsem se trosku motala, jinak nic, pak jsem mela jednoho panaka a sli jsme spat. Dalsi den jsem byla vcelku ok, jen jsem byla hrozne otupela, behem odpoledne se to zhorsilo na pocit 50/50 a vecer najednou me to zas popadlo to nejhorsi. Taky jsem behem odpoledne dostala teplotu, (nosila jsem to v sobe uz asi 2 tejdny) a vnoci jsem mela horecky a strasny halucinace spojeny s timhle pocitem. Navic jsme se trasla a potila (to bylo spis tou horeckou). Kdyz jsem si vzala paralen, konecne jsem usla a rano jsem byla jen docela mimo. To je dneska, ted mi je celkem dobre ale porad cejtim, ze to muze prijit kdykoli. Uz je to treti den a ani chvili to nebylo 100% ok, takhle dlouho jsem to nikdy nemela. Co mam delat? Jak se to nejlip odboura? Mam zajít k psychoterapeutovi?

31995
 

Odpověď

Dobrý den Becky,

díky za oslovení naší poradny. Stává se poměrně často (obzvláště v takto nízkém věku), že může při užití marihuany dojít k "rozhození" psychiky (především nálady, pozornosti a obecně vnímání světa) a to i na několik dnů po zakouření. Přijde mi proto zásadní, že jste si při další příležitosti už ani jednou nepotáhla.

Nutno současně dodat, že konzumace alkoholu a obzvláště několik dní po sobě (navíc v období dospívání) má negativní vliv nejen na psychiku, ale zároveň na mnoho dalších funkcí organismu (např. na játra, nervovou soustavu a mj. i na imunitu). Takto rizikový přístup pak dokáže dále "zamíchat kartami" a nasměrovat směrem k duševní nepohodě a zdravotním obtížím (např. ve smyslu nižší odolnosti vůči nachlazení a různým infekcím).

Co se týče Vaší otázky. Zajít k psychologovi (anebo přímo lékaři/psychiatrovi) by dávalo smysl, pokud by se Vám nepříjemné stavy vracely (bez dalšího zahulení marihuany) a pokud byste se necítila po psychické stránce nadále dobře (např. do chvíle, než k Vám dorazí tato odpověď).

Jak vše ale popisujete, může být důležité zkusit od "stavů po marihuaně" odlišit běžné příznaky nachlazení (viz horečky, pocity že mi není ok) a celkové únavy organismu. V tom může pomoci konkrétně praktický lékař. Ten by Vás případně měl umět nasměrovat i na profesionála z oblasti léčby psychické nerovnováhy, pakliže by Vás po vyléčení nachlazení nepříjemné stavy nadále zatěžovaly.

Co se týče odbourávání THC. Na tuto otázku jsme odpovídali velmi často. ZDE si můžete přečíst základní doporučení.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality