Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Neurol, zbraně a řízení

8.8.2017

Dotaz

Dobrý den. Užívám 3x denně Neurol 0.5 na předpis, a napadlo mě jestli je možné aby test od PČR byl pozitivní na drogy právě z důvodu užívání zmíněného léku. Dále jsem držitelem zbraně kategorie D, a v zákoně o zbraních a střelivu stojí, že nesmím být pod vlivem léků při nošení této zbraně. Jistě hodlám lék přestat užívat, ale chci se zeptat jestli je to v rozporu se zákonem pokud i automobil je potencionální zbraň, a v příbalovém letáku není zákaz řízení, pouze zvíšená opatrnost. Předem děkuji za odpověď. PS; Uvědomuji si že zbraň a automobil není totéž, ale zbraň sk.D je dle mého názoru mnohem menší nebezpečí.

31993
 

Odpověď

Dobrý den,

kolegové v poradně Benzo.cz nedávno odpovídali na podobný dotaz ohledně Neurolu a řízení, hodně informací najdete tam. Podstatné je zejména to, že i když už se pod vlivem Neurolu necítíte, stále ještě můžete být pod jeho vlivem.

Poločas odbourávání (kdy mizí polovina účinku alprazolamu) je totiž v rozmezí 10 - 20 hodin. Proto se po požití Neurolu doporučuje jeden až dva dny neřídit a vyvarovat se i dalším činnostem náročnějším na pozornost. Zároveň je alprazolam po dobu min. 2 dnů detekovatelný orientačními testy PČR, výsledný postih by se pak odvíjel podle výsledků laboratorních testů.

Pokud, jak píšete, v zákoně o zbraních a střelivu stojí, že nesmíte být pod vlivem léků při nošení této zbraně, pak byste ji neměl nosit ani používat po dobu, kdy užíváte Neurol.

Tato poradna se však zaměřuje spíše na nelegální psychoaktivní látky, pro detailnější informace se můžete obrátit na již zmíněnou Benzodiazepinovou poradnu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality