Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel bral pervitin

10.8.2017

Dotaz

Dobrý den,mám velký dotaz na mého přítele.Chodíme spolu už půl roku.Jemu je 25 let a už od svých 16.let bere pervitin.Teď co jsme spolu,tak už nebere,ale stane se,že občas si má chuť dát.Neudělá to a jsem na něho velice pyšná.Dříve to bral denně.Můj dotaz,ale směřuje jinam.Zdá se mi,že má psychické poruchy od toho dlouhodobého užívání.Abych to nějak popsala,tak jsem z toho docela také vykolejená.Hlavně se to zhoršuje.Nevím co mám dělat.Má poruchy nálad,změny osobnosti,změny nálad.Stane se,že se spolu bavíme a najednou mu jako by přepne a přestane se mnou bavit.Poté mi začne vyčítat různé věci,třeba mé bývalé kluky,začne se mě vyptávat jak jsem to dělala s ostatníma,jako sex.ATD...poté mi říká,abych si našla někoho jiného jen proto,že on je takový.Myslí stále,že ho podvádím.Nemohu ani nikoho potkat jen proto,aby si něco nezačal myslet.Hlavně mi vůbec nevěří.Já ho miluji a nevím co mám dělat. Prosím vás o pomoc co mám dělat.Chci sním zůstat,ale už to s nervi nedávám.Moc děkuji za odpověď. Jannna

31989
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny a za dotaz, ve kterém popisujete vztah s přítelem, který bral dlouhou dobu pervitin (aktuálně už nebere). Vaše soužití nyní negativně ovlivňuje jeho psychický stav, změny osobnosti, výkyvy nálad, podezíravost a žárlivost. Nevíte, co máte dělat.

Braní pervitinu má velký vliv na psychiku člověka. Nejvíce časté jsou právě paranoidní představy, někdy až bludy, velká emoční nevyrovnanost a další. Mnoha lidem často delší dobu odeznívá toxická psychóza případně jim braní pervitinu spustí duševní onemocnění. Zároveň píšete, že přítel bral pervitin od 16ti let do 25ti, kdy s Vámi začal chodit. To je velmi dlouhá doba, zahrnující vlastně skoro celé období dospívání a ranou dospělost. Při frekventovaném užívání psychoaktivních látek je často velmi obtížné dozrávat, příjímat odpovědnost a chovat se dospěle. Je možné, že partner nestihl díky období braní pervitinu projít všechny fáze osobnostního rozvoje a růstu a může se proto chovat nezrale. Stejně jako je možné, že je přirozeně žárlivý a podezíravý. Těžko říct.

Oboje je obtížně řešitelné svépomocí. Naopak by si spíše žádalo práci na sobě ve spolupráci s odborníky z oblasti drogové problematiky a závislostí (psycholog/psychoterapeut). Lze zobecnit, že největších pokroků lze dosáhnout právě aktivní prací na sobě v rámci psychoterapie. Odbornou pomoc je možné vyhledat na této Mapě pomoci.

Za velmi podstatné vnímám Váš pocit, že s partnerem chcete zůstat, ale že to "nedáváte s nervy" a že Vám vůbec nevěří. Vzájemná důvěra a komunikace je ve vztazích důležitá. Bylo by proto dobré, abyste si zkusila zmapovat a nastavit, za jakých podmínek můžete přítele dále podporovat a být mu oporou. A zároveň si ujasnila, co chcete, aby se změnilo, aby pro Vás nebyl vztah natolik náročný. Za úvahu by také stálo stanovit si nějakou mez, co už si líbit nenecháte a připravit se, jak postupovat, pokud by se k Vám partner chovat stejně nebo pokud by se celá situace ještě více vyhrotila - a pak podle toho jednat.

K tomu všemu Vám může být velkou podporou někdo blízký, komu se můžete svěřit a vše s ním rozebrat a zvážit anebo zmínění odborníci věnující se oblasti adiktologie. Ty můžete případně navštívit i Vy sama bez přítele, pokud by o něco takového neměl zájem. Věnují se totiž stejně tak i lidem, jejichž blízcí mají problémy související s drogami. A mohou Vám tudíž pomoci vymyslet, co dělat dál.

Přejeme hodně sil!

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality