Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, jak přestat?

21.8.2017

Dotaz

zdravim. jiz od puberty kourim travu... posledni 2 roky tahem (3x-4x do dne minimalne) jde mi o to ,ze bych rad prestal a sve telo vycistil ,ALE... Jakmile se nezhulim den - dva tak mam velky problem do sebe dostat jidlo , deprese mam , potim se , vecer moc nespim - a kdyz zaspim tak se mi zdaji ty nejdivnejsi nocni mury. jiz jednou jsem zkousel prestat , dva tydny jsem trpel . zhubl, na vsechny byl neprijemny..... a pak se k tomu zas vratil :( je to divne , kdysi jsem bral pervitin, mdma , cocain , lsd a nic z toho mne NIC nereklo.... ani jsem to nepotreboval na druhy den - stejne jako travu. a to jsem snupal snad 4 roky , 2x-3x do tydne....prosim o radu.

31978
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za oslovení naší poradny. Oceňuji, že uvažujete o změně a že hledáte cesty, jak přestat kouřit trávu.

I když jsou marihuanové abstinenční příznaky obecně srovnávány s odvykáním od kouření cigaret, tak někdy mohou velmi nepříjemně překvapit a vzdalovat člověka od vytyčených cílů. Příznaky typu rozkolísání emocí, podrážděnosti, neklidu, nadměrného pocení, zhoršeného spánku atp., které popisujete, jsou zcela typické. Jejich délka a intenzita pak bývá propojená nejen s individuální citlivostí vůči jejímu vlivu, ale současně také s časovým horizontem (délkou) kouření a silou marihuany (čím THC potentnější, tím hůře).

Co se týče požadované rady, na základě zkušeností z ambulantní adiktologické léčby Vám mohu napsat, že "absťák" standardně po několika dnech (či max. 3 - 4 týdnech) od neužití pozvolna a zcela mizí. Univerzální lék či strategie pro všechny však neexistuje. Základem je vytrvat a unést nepříjemné psychické/tělesné projevy a předem se na ně pokud možno co nejlépe připravit. Pro zmírnění obtíží se obecněji dá doporučit alespoň dodržování klidového režimu (s dostatkem času na relaxaci a dopřání si příjemných činností), mírně napomoci může i povzbuzení detoxikace organismu a nastartování odbourávání metabolitů THC z těla (např. fyzickou aktivitou, sportem, saunou, pitím čistících čajů v rozumném množství, dietním režimem atd.). Fyzická aktivita pak zpětně pomáhá i v rámci zlepšení psychického rozpoložení.

Další informace a inspiraci najdete přímo v TOMTO textu našich kolegů.

Pokud byste měl zájem, bylo by možné vše pojistit i vyhledáním podpory zvenčí. Např. odborníků z oblasti adiktologie (psycholog/terapeut, viz TENTO odkaz), kteří by s Vámi vše mohli probrat a dále Vás nasměrovat.

Držím palce, aby se Vám v životě dařilo fungovat bez vlivu marihuany. Hodně sil přeje poradna EXTC!

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality