Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Závislostní potenciál, dotazy

23.8.2017

Dotaz

Dobrý den, rád bych Vám položil několik souvisejících dotazů týkajících se závislostního potenciálu drog. 1) je mi známo, že některé drogy mají větší závislostní potenciál (pokud to nazývám správně) než jiné, tím myslím že třeba alkohol většina lidí pije velmi často a závislost vzniká až za dlouhou dobu, ale oproti tomu třeba právě na heroinu se vytvoří závislost velmi rychle. Můj dotaz zní: existuje někde nějaký žebříček nebo porovnání různých drog a jak rychle a snadno se na nich může člověk stát závislý? 2) druhý dotaz se týká vyléčené závislosti. Slyšel jsem že když je někdo vyléčený ze závislosti na alkoholu, neměl by si k němu ani přičichnout, natož se ho napít, protože by do něho s nejvyšší pravděpodobností spadl znovu. Chci se zeptat, je to tak se všemi drogami? Nebo na čem toto závisí? S tím také souvisí můj třetí dotaz: 3) když se někdo vyléčí ze závislosti na marihuaně, nikotinu, pervitinu,..., je potom možné aby tu látku nadále užíval například 1x za měsíc nebo méně často aniž by do toho znovu spadnul? Nebo je vždy po vyléčení jakékoli takové závislosti nutno se látce zcela vyhnout, jinak to všechno začne znovu? Případně liší se to u některých látek? Děkuji za odpovědi. P.S.: osobně nemám s tvrdými drogami žádné zkušenosti a ani to nehodlám měnit, o závislost jako takovou se zajímám pouze teoreticky kvůli svému studiu.

31976
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotazy. Úvodem je třeba říci, že se naše poradna zaměřuje především na pomoc lidem, kteří se v souvislosti s drogami dostali do potíží (viz pravidla). Proto se vyjádřím pouze v obecnější rovině a doporučím Vám především základní texty k dalšímu studiu.

Ohledně prvního dotazu. Ucelenější "žebříček drog" pohledem potenciálu rozvoje závislosti jsem bohužel neobjevil. Přehled jednotlivých psychoaktivních látek s množstvím údajů nejen o účincích a rizicích propojených se závislostí najdete v těchto odborných publikacích (zdarma ke stáhnutí). Téma závislostního potenciálu zpracované v širším kontextu lze prostudovat např. v TOMTO textu (v AJ, viz dependence potential).

Co se týče vyléčené závislosti na alkoholu (Váš druhý dotaz) či jiných drogách (Váš třetí dotaz) a úvah o rychlém "návratu zpět" při jakémkoliv vystavení dané látce. Jedna z hypotéz opravdu představuje to, co jste napsal (osobně se s ní zcela neztotožňuji). Ta zároveň bývá propojena s konceptem závislosti jako nemoci, o níž si můžete načíst v TOMTO textu, který na ni mj. i kriticky reaguje. Publikaci věnovanou modelům závislosti můžete stáhnout ZDE.

Opětovné spuštění problémové pití či užívání jiných drog a závislosti je nahlíženo tzv. bio-psycho-sociálním rozměrem závislosti, který je rozepsán opět v publikacích od MUDr. Kaliny a kol. (viz první odkaz). To znamená, že otázku závislosti nelze zúžit pouze na závislostní potenciál jednotlivých látek. Vždy hrají velkou roli právě i individuální nastavení člověka (nejen na biologické, ale i na psychické úrovni), kontext, ve kterém se vše děje, vliv okolí anebo také spiritualita.

Toto téma bylo také předmětem experimentu "Ráj pro potkany", který osvětlil závislost v širším kontextu. Můžete ho najít výstižně zpracován v TOMTO KOMIKSU.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality