Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kombinace drog a trvající nepříjemné stavy

25.8.2017

Dotaz

Dobrý den, prosím o pomoc, V sobotu a v neděli přes den jsem užila extázi, mdma a kokain a myslím, že jsem si z té zkušenosti vyvolala nějaký typ toxické psychozi. V pondělí jsem byla pouze úzkostná a plačtivá, ale zdálo se mi, že bude stačit se pouze z toho vyspat a bude zase všechno v pořádku. Ale bohužel noc z pondělka na úterý byla katasrofa. Špatně jsem spala, měla jsem hrozné pesimistické myšlenky a představy, které mi naháněly hrůzu. Měla jsem strašný strach úplně ze všeho, musela jsem si vzít prášek na spaní. V úterý ráno jsem se probudila a měla jsem takový zvláštní tlak v hlavě, bolela mě a už mi bylo psychicky špatně. V úterý odpoledne se ale udělalo špatně mnohem více. Začalo mi hrozně bušit srdce a měla jsem pocit, že se mi něco vážně stalo, bylo mi psychicky hrozně špatně ani to neumím popsat. Když jsem zavřela oči, přítel mi řekl, že mi se víčka zvláštně hýbají, jakoby tikají. To mě také velmi vyděsilo. Musela jsem se jít projít a poté se mi udělalo už lépe. Středa, čt a dnes jsou téměř stejné. Není mi stále dobře, cítím, že se něco změnilo, je mi divně. Když zavřu oči, víčka mi stále tikají, je to velmi nepříjemné, nevím, co to znamená. Jsem velmi unavená a přítomnost dalších lidí mi nedělá dobře. Ale není to tak, že by se tyto stavy nedaly zvládnout. Je to velmi nepříjemné a necítím se dobře. Někde jsem četla, že toxická psychóza může i sama odeznít. Prosím tedy o radu, jak mám postupovat. Či se pokusit zvládnout tuto situaci vlastními silami nebo navštívit odborníky. Ale nevím ani, kam bych se měla obrátit. Mohlo by být možné, že můj stav se sám dostane zpět do normálu? Moc děkuji, s pozdravem Katka

31975
 

Odpověď

Dobrý den Katko,

popisujete dlouhotrvající nepříjemné stavy po užití extáze, MDMA a kokainu. Je pravda, že je nezvyklé, aby vše trvalo několik dní, aniž by se stav jen o trochu zlepšil. Chápu proto, že Vás to vyděsilo. Přesto je možné, že se ještě vše navrátí pomalu do normálu a potíže budou slábnout, až úplně vymizí. Jednalo se přeci jen o kombinaci několika různých látek a klidně mohly obsahovat ještě i další příměsi, které mohly výsledný stav také ovlivnit. Důsledky podobných kombinací mohou opravdu znamenat podobný velký zásah do organismu, kdy je člověku špatně jak fyzicky, tak psychicky.

Co se týče toxické psychózy, tak ta by měla skutečně při abstinenci od všech drog postupně vymizet. Na druhou stranu je možné, že se již jedná o jiné potíže, které mohly drogy spustit. Každý člověk reaguje jinak citlivě, záleží především na zdravotním stavu a předpokladech k různým potížím.

Ptáte se, jak postupovat dál. Těžko takto na dálku říct, o co se ve Vašem případě jedná. Ale můžete se rozhodnout podle toho, jestli v době, kdy Vám přijde tato odpověď, bude vše trvat ve stejné intenzitě. Pokud ano, je na místě vyhledat lékaře, aby vše posoudil ze zdravotního hlediska anebo psychologa, pokud by se spíše jednalo o psychické problémy.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality