Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Viete mi poradit?

26.8.2017

Dotaz

Dobry den. som abstinujuca alkoholicka, vyliecena narkomanka (8rokov cista), taha sa to so mnou 16 rokov:( uzivam Adepend a Coaxil antidepresiva, chodim pravidelne k psychiatrovi. Coaxil mi nepomaha, nechcem si samovolne zvysovat davky, uzivam 3x denne. Adepend proti chuti na alkohol uzivam 1tbl denne viac nesmiem. Mam ale strasne stavy bezmocnosti, smutku, prazdnoty. K tomu nizke sebavedomie, bulimiu a sebedestruktivne myslienky. Davnejsie som uzivala ako dieta ciprofloxacin, risperidon ale z tychto liekov mi bolo zle, taktiez tiapridal - nepomahal. Vsetko to boli lieky predpisane psychiatrom. Prosim poradte mi, ake lieky by mi pomohli na zvysenie radosti, energiu do zivota, nieco co z chaosu v mojej hlave urobi poriadok. Nieco, co by som ale nemala nutkanie zneuzivat, mam to totiz v sebe uz hlboko zakorenene, nieco co mozem uzivat 3x denne pre psychicky efekt ze som chranena, nieco co ucitim ze ma trochu utlmi a ukludni bez rizika zavislosti. Existuje nieco take? K psychiatrovi idem az za tyzden a mamm nutkanie objednat si nieco z netu. Ale nechcem klamat psychiatrovi, rodine, skryvat lieky z netu. Viete mi poradit, co by mi mal predpisat doktor?

31974
 

Odpověď

Dobrý den Bibi,

děkuji za Váš dotaz, nicméně téma vhodného výběru léků ke zlepšení psychického stavu by již mělo být zcela v kompetenci odborného lékaře - psychiatra, kterého v týmu bohužel nemáme. Proto Vám v dané oblasti konkrétněji poradit nedokážeme.

Mohu Vás alespoň dále nasměrovat. Rozhodně dává smysl vše řešit s Vaším stávajícím psychiatrem, nic mu nezatajovat ani jakkoliv nejednat na vlastní pěst (objednávat si léky z internetu nebo samostatně zvyšovat či snižovat užívanou dávku léků). Pokud ve svého lékaře nemáte důvěru bývá první volbou jeho změna a vyhledání odborníka, který s Vámi dokáže efektivně spolupracovat. Vodítkem pro jeho výběr mohou být například doporučení známých či internetové recenze. Zároveň si myslím, že je vhodné mít dobrý přehled ohledně Vámi aktuálně užívaných léků (např. Adepend neboli Naltrexon nepatří mezi antidepresiva, viz informace ZDE), k tomu by Vám mohla dopomoci TATO odborná poradna.

Za sebe mám potřebu závěrem podotknout, že jsem velmi skeptický vůči tomu, zda jsou léky samy o sobě schopny vyřešit dlouhodobé nepříjemnosti s psychikou (nízké sebevědomí, sebedustruktivní myšlenky atd.). V obdobných situacích naopak pomáhá mít pro sebe maximálně možnou podporu zvenčí, což znamená krom dobrého psychiatra a vhodné stabilizující a nenávykové medikace také dostatek času k řešení vlastních náročných životních témat. S těmi může pomoci především psycholog/psychoterapeut, respektive dlouhodobější psychoterapie (více viz. tyto informace). Z výzkumů také vyplývá, že nejlepší efekt má současné zapojení obou profesionálů z oblasti léčby duševní nerovnováhy.

Držíme Vám palce! S přáním mnoha sil poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality