Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nepříjemné stavy, MDMA

3.9.2017

Dotaz

Dobrý den poprvé jsem si vzala extázi po půl hodině jsem začala jinak tancovat rychleji a najednou jsem prestavala stát na nohách oslabili se mi nohy a celkové jakoby mi znehybnělo tělo videla jsem jen mlhu a měla hrozné motani hlavy klepala jsem se a začala lapat po dechu špatně se mi začalo dýchat lili do mne vodu a uklidnovala mě protože jsem začala sdílet ze umru, po dvou hodinách to ustoupilo a já jen byla unavena . Po tydnu jsem si to dala zas ale necelou půlku s tím ze budu mít stav takový jaký ma být .. a po půl hodině jsem začala cítit ze na mě přichází to co minule ale zachovala jdem klid šla jsem si sednout mimo lidi zvejkala jsem pila vodu a zvracela pak nastala zima ale strašná když jsem se postavila a chtěla jít nemohla jsem začala jsem padat a mozala se mi hlava tři hodiny jsem seděla zvykala a zvracela byla mi zima a modlil a se aby to přestalo nikdy jsem nemela problémy se srdcem ani s tlakem .. kamarádka si vzala v ten den stejně se mnou ale poprvé a nebylo ji vůbec nic nepusobilo to na ni a já dopadla takhle a dojezdy hrozné se potim a je mi teplo ale zároveň jsem strašně moc studena je mi špatně a jsem schopna cely den prospat chvilema se mi hůř dýchá a zvyšuje tlukot srdce zajímalo by mě pro mám takové nepříjemné stavy i když si vezmu malo .. nikdy nemám potřebu tancovat vždy skončím takhle mohlo by mi to ublížit?jednou mi i chtěli volat už sanitku jak jsem na tom bylo špatně . Dekuji za odpověď

31969
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Z toho co píšete usuzuji, že situace do které jste se opakovaně dostala musela být velmi stresující a že Vás reakce těla vystrašily.

Mám-li se vyjádřit k Vaší první otázce "proč mám tak nepříjemné stavy, i když si vezmu málo". Jde o to, že každý organismus na psychoaktivní látky a obzvlášť na syntetické drogy reaguje odlišně a je vůči nim jinak citlivý (proto např. Vaše kamarádka mohla reagovat úplně jinak; je samozřejmě také otázkou, co jste vlastně užily, viz riziko designer drugs atp.). Výsledný efekt zároveň ovlivňuje výchozí psychický stav (neboli tzv. set a setting), odpočatost/únava a množství dalších faktorů (viz např. náš text o MDMA).

Stavy s návaly a bušením srdce mohou indikovat, že toho bylo pro tělo (i přes nižší dávkování) "moc" a že pro něj syntetické drogy představují enormní zátěž.

S tím bude souviset i moje odpověď na Váš druhý dotaz. Bez přímých lékařských vyšetření a zjištění hodnot tlaku, tepu a obecně funkce oběhové soustavy mohu jen těžko odhadnout možnost konkrétních zdravotních dopadů. Jediné co lze takto na dálku zodpovědně napsat, je z mého pohledu značná rizikovost rozhození Vaší psychiky (i vzhledem k "hrozným dojezdům") při pokračujícím experimentování s obdobnými substancemi a nerespektování limitů Vašeho těla.

Jak se rozhodnete postupovat do budoucna je samozřejmě pouze a jen na Vás. Přesto bych Vás rád podpořil, abyste na sebe dávala o dost větší pozor.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality