Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, dojezd

18.9.2017

Dotaz

Dobrý den, od února tohoto roku jsem začla občasně brát extázi. Před poslední dávkou jsem měla pauzu 2 měsíce. Předtím jsem měla pauzu vždy měsíc. Po užití se dostavily hrozné deprese a bolest celého těla, mnohonásobně horší než kdy predtim. Kamarádi, kteří dávají vždy stejnou pilulku takové problémy nemají a vždy po nějaké době usnou narozdíl ode mě. Zajímalo by me jestli se dá depresím po užití nějak předejít nebo jak se stavu po co nejrychleji zbavit. Moc děkuji za odpověď.

31954
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Vaše dotazy. Tzv. "dojezd" projevující se extrémně zhoršenou náladou patří mezi standardní reakce po užití syntetických psychoaktivních látek. Jeho intenzita bývá ovlivněna zejména citlivostí nervové soustavy uživatele/experimentátora a ta se může velmi lišit.

Nepříjemným psychickým stavům se dá předejít především tím, že se dané látce vyhnete. Pakliže byste o něčem takovém prozatím nepřemýšlela, tak je možné "výsledný stav" více či méně ovlivnit i následujícími doporučeními (principy harm reduction) a pokusit se jimi při dalším případném užití psychoaktivních látek bezpodmínečně řídit. V případě vyšší sensitivity Vašeho organismu vůči účinkům psychoaktivních látek (nebo pokud máte psychické potíže či sklony k nim) lze ale počítat s rizikem, že rozhození Vašeho duševního stavu nemusíte výrazněji ovlivnit ani při dodržování zmíněných doporučení.

Co se týče zbavení se nepříjemných stavů, když už nastanou. Opět jsem nucen Vám napsat, že není možné tento proces nějak zázračně urychlit. Při "dojezdu" je doporučováno odpočívat, doplnit tekutiny a zejména vitamíny a minerály (např. minerální voda smíchaná s džusem) a vytrvat, dokud se vychýlená neurochemická nerovnováha (viz tato prezentace) pozvolna opět nesrovná. Nutno podotknout, že u pravidelnějších uživatelů může docházet k tomu, že se dojezdy zhoršují a prodlužují.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality