Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, zvýšený tlak přetrvává

22.9.2017

Dotaz

Dobrý den, zhruba 3 měsíce jsem nepravidelně užívala pervitin.Většinou 2x maximálně 3x týdně. Vždy po jedné čáře denně. Naposledy jsem si dávala cca před týdnem a na dojezdu jsem cítila velice nepříjemný pocit u srdce, takové píchání nepravidelné. Rozhodla jsem se, že už s tím končím, protože moje zdraví je mi vzácnější. Od té doby však pociťuji zvýšený tlak. Už si ani radši nedělám kávu, kterou jsem si dávala vždy ráno, ale cítím, že po ní je to horší. Když zrovna nezaměřuji svoji pozornost na něco a jsem v klidu, tak cítím, že to pořád není v pohodě. Chci se zeptat jestli, pokud jsem dříve měla nízký tlak, mohl pervitin změnit nízký tlak na vysoký i když už je to týden od posledního požití. A jestli ano, tak zda to tak zůstane nebo je šance, že se mi vrátí zase můj nízký tlak, a za jak dlouho. Nebo se od teď budu muset léčit s vysokým krevním tlakem? Moc děkuji za odpověď.

31948
 

Odpověď

Dobrý den,

oceňujeme, že jste se rozhodla dát přednost svému zdraví před užíváním pervitinu ve chvíli, kdy jste začala pociťovat nepříznivé účinky.

Po užití pervitinu dochází ke zvýšení krevního tlaku a tepu, zvyšuje se tělesná teplota i frekvence dechu a narůstá zátěž pro srdce a celý organismus, protože se jedná o velmi silný stimulant. Zvýšený tlak může i po vysazení nějakou dobu přetrvávat. Vše by se však mělo postupně vracet do normálu v poměrně krátkém časovém období, maximálně v řádu týdnů.

Pokud byste měla pocit, že máte tlak zvýšený i nadále, můžete si u lékaře nechat tlak zkontrolovat v rámci běžné prohlídky (i bez udání důvodu) a ověřit, zda je vše v pořádku. Lze si také nechat sledovat tlak i tep po delší dobu Holter monitorem, protože některé obtíže se při jednorázovém měření nemusí projevit.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality