Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Léky na překonání cravingu

23.9.2017

Dotaz

Dobrý den, pervitin užívám šňupáním již 2 rokem.Někdy pravidelně ,většinou o víkendech. Snažím se a chci přestat.Poslední 4 týdny jsem si schválně nechala napsat víkendové směny v práci ať mě to neláká.Když vím ,že jdu do práce nedám si a ani mi to nevadí.Povedlo se 4 týdny jsem si nedala.Ale teď o víkendu jsem měla v práci volno. Celé páteční odpoledne,večer a noc jsem myslela jen na to ,že bych si dala.Zkoušela jsem různé aktivity odvedení pozornosti,říkat si negativní následky a podobně.Byla jsem nervozní,nepříjemná,klepaly se mi ruce,bušilo srdce,zpocené dlaně,myslela jsem ,že se opravdu zblázním z toho. Nakonec jsem to vydržela.Ale bylo to nesnesitelné ,nepoznávala jsem se. Takže se chci zeptat jestli existují nějaké prášky na zmírnění pocitu cravingu.Které by tyto pocity ,projevy zmírnily. Děkuji za odpověd

31946
 

Odpověď

Dobrý den Nikol,

ze všeho nejdřív bych chtěla ocenit Vaši snahu po dvou letech s pervitinem přestat. Právě proto, že to nebývá lehké a člověk musí překonat řadu překážek. Tím jsou určitě i situace, které popisujete ve svém dotaze, kdy se setkáváte s pocity a projevy spojenými s cravingem.

Ptáte se přímo na léky, které by je uměly zmírnit, což bohužel přes tuto poradnu nevyřešíme. Nemáme v týmu lékaře a stejně by byla potřeba osobní návštěva pro podrobnější konzultaci. Je určitě možné kontaktovat buďto Vašeho obvodního lékaře anebo psychiatra, který podobné léky může předepisovat. Přesto je potřeba říct, že se nejedná o léky přímo určené pro stavy cravingu po pervitinu, ale spíše o léky, které celkově zmírňují úzkost a nervozitu.

Samotné léky ovšem mohou pomoci jen s částí potíží, které se pojí s přestáváním s pervitinem. Proto bych Vám chtěla ještě napsat o variantě podpory psychologa nebo psychoterapeuta. Pro řadu lidí měla spolupráce s nimi dobré výsledky, je totiž možné s nimi pracovat právě na způsobech, které budou vhodné konkrétně pro Vás, jak přečkat nepříjemné stavy a myšlenky na pervitin.

Na závěr bych chtěla ještě říct, že už jste na sobě udělala velký kus práce, podařilo se Vám 4 týdny nedat a při téhle snaze si člověk zaslouží mít kolem sebe lidi, kteří mu budou v téhle náročné situaci nápomocní. Může to být někdo z Vašich blízkých anebo klidně právě odborník (psycholog/terapeut), kdo Vás může ve Vaší snaze doprovázet.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality