Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Míra nebezpečnosti drog

23.9.2017

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s mírou nebezpečnosti alkoholu v porovnání například s Lsd. Jsem uživatelka extáze (2-3x za týden) a příležitostně si dám lsd,houbičky,speed. Samozřejmě mé okolí to ví a vadí mi jejich názor, že je to vymývání mozku a že je to hrozně nebezpečné. Na internetu jsou našla pouze staré články ale bylo v nich, že lsd je například bezpečnější než alkohol a cigarety. Chtěla bych se tedy zeptat zda toto tvrzení nebylo vyvráceno, jaký je žebříček bezpečnosti drog a také proč jsou tedy některé nelegální. Předem moc děkuji za odpověď :)

31944
 

Odpověď

Dobrý den Bet,

abych se přiznal, srovnávání míry nebezpečnosti psychoaktivních substancí je celkem ošidné. Obzvláště to pak platí pro látky z naprosto odlišné skupiny drog s rozdílným působením na organismus. U LSD a alkoholu se tak snadno dostáváme k metafoře poměřování jablek s hruškami.

Záleží, z jakého hlediska jsou látky porovnávány - akutní účinky, dopady příležitostného či pravidelného užívání, závislost a podobně. Na základě toho můžete posoudit informace o jednotlivých substancích obsažené například v TÉTO knize či na serveru Erowid. Na obsáhlé porovnání zde bohužel nemáme kapacitu, ale pokusím se shrnout to, co mi připadá důležité pro Vaši situaci.

Pohledem rozvoje závislosti je LSD oproti alkoholu považováno za mnohem bezpečnější, u drtivé většiny osob nevytváří závislost. Na druhou stranu u psychedelik jako je LSD či houbičky je nejvýraznějším nebezpečím spuštění psychické choroby, má-li k ní dotyčný dispozice, a to klidně i po jednom užití. Zatímco u alkoholu je obvykle potřeba se lidově řečeno k potížím propít. Z hlediska následků pro tělo a různé orgánové soustavy je ovšem alkohol výrazně nebezpečnější, a to jak z dlouhodobého hlediska, tak z hlediska jednorázového užití většího množství. Vzniká tak otázka, co, pro koho a v jakém období může být rizikovější.

Co se týče extáze, tak užívání 2 - 3 krát za týden považuji již za nebezpečné, na hony vzdálené přístupu harm reduction (snižování rizik). Doporučuje se minimální pauza 6 týdnů, užití co nejmenšího množství, nekombinování s dalšími látkami a podobně. Právě proto, že i extáze představuje nemalé riziko pro tělo i psychiku.

Základní rozdělení a hypotézy ohledně pomyslného žebříčku drog pohledem nebezpečnosti a závislostního potenciálu najdete v rámci tohototohoto textu.

K Vaší poslední otázce, proč jsou některé drogy nelegální, se dá stručně říct, že vše je ovlivněno jednak získáváním poznatků o nebezpečnosti jednotlivých substancí, zároveň také historicky a kulturně. Tato otázka si ale stále zaslouží diskusi odborníků napříč obory (právo, sociální práce, zdravotnictví, adiktologie aj.). Základní výchozí úvahy najdete v tomto textu v AJ.

Každopádně oceňuji Vaši zvědavost a odvahu zjišťovat si více informací o tématu, které se Vás týká. Pro podrobnější informace můžete ještě navštívit adiktologickou poradnu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality