Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Zdravotní obtíže po pervitinu

24.9.2017

Dotaz

Zdravím. Již 5 měsíců užívám pervitin, někdy se to protáhne i na 3-5dny, ale za to někdy si nedám i týden až dva.. Užívám poměrně větší dávky.. No a můj problém je, že po cca 8 užití se mi začalo zle dýchat.. Jako by mi něco bránilo při hlubokém nadechu.. jelikož mě to vytíží a později dojde i k bolesti zad,žeber a různých míst.. obrátila jsem se na lékaře.. Nikde mi niczávažného nezjistili.. Obchodila jsem různé testy. Od srdce až po neurologická vyšetření. Nakonec mi diagnostikovali panickou poruchu a pár dalších věcí.. Jediný lék na to je hořčík, nějaký ty antidepresiva.. a od příštího týdne opakovaná návštěva u psychiatra. Jenže nikde ani zmínka o pervitinu.. Tak se ptám, jestli je možné, že na tom má podíl pervitin, jestli to jen podporuje a nebo jestli je to nějaký druh dojezdu ( Musím zmínit, že problémpřetrvává i několik dní po té, co ho užiju ) Předem děkuji za odpověď :)

31943
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Nelze takto na dálku přesně posoudit, jak moc mohou být Vaše zdravotní obtíže ovlivněné, případně i způsobené užíváním pervitinu. Možné jsou však všechny varianty, které zmiňujete. Užívání pervitinu představuje velkou zátěž pro celý organismus. Zvláště pokud užíváte větší dávky a více dnů v kuse s relativně krátkými pauzami. Problémy s dýcháním mohou také teoreticky souviset s vyšší spotřebou kyslíku při zvýšené aktivitě organismu na pervitinu. Je dobře, že Váš zdravotní stav řešíte s lékaři a doporučoval bych ve spolupráci setrvat. Také mě napadá, jestli je možnost, že byste s některým lékařem nebo psychiatrem sama otevřela téma Vašeho užívání pervitinu a tím mu poskytla více informací potřebných k celkovému posouzení zdravotního stavu.

Dále je nutno říci, že kombinace antidepresiv a pervitinu je poměrně riziková a u některých typů antidepresiv může vést například i k životu ohrožujícímu serotoninovému syndromu (více info zde) a jiným nepředvídaným reakcím. Pokud by se Vám podařilo v současné situaci delší dobu pervitin neužívat, můžete navíc sledovat, jak to ovlivní Vaše zdravotní obtíže. Rozhodnutí je však vždy pouze na Vás.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality