Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jak je to možné?

25.9.2017

Dotaz

Dobrý den den v Pondělí jsem si dal extázi Cca 22:00 šel jsem spát v 5 ráno druhý den mě bolely nohy a byl jsem vyčerpanej spal jsem tak hodinu něco a pak už sem nemohl usnout fůrt sem v posteli krotil nohama a musel něco snima dělat tak že jsem nemohl zabrat a byl furt v napětí, tak jsem celej den ležel občas sem si zahulil marihuanu v bongu abych třeba zabral ale to nepomáhalo ani mě to nezhulilo jinak ta tráva zhulí už po kotly jsou to automatky - může tě mi něco o tom napsat a proč druhý den mi tráva nic nedělala ale spíš mě dobila energii a byl jsem trochu mimo realitu a bludy pak nastal večer kdy už jsem fakt si řekl že to nemá cenu že spát nepujdu tak sem napsal kamarádovi ať jde ke mě domu na bong, když přišel ukázal mi pytlík s pervitinem a řekl jestli chci já řekl že si dám ale ať mi dá jen na probrání od těch hnusmejch stavu. No jenže jak jsem si dal tak to skončilo tak že jsem si sním dal asi 3-4 čáry a pak do 17:00 jsem hulil zas jen hulil a poslouchal DNB hudbu, po 17:00 sem si řekl že skusim usnout no jenže to zase nešlo tak sem si řekl že si dam zas a aspoň nebudu mít dojezdy no jenže to skončilo tak že do čtvrtka odpoledne jsem nespal a pak jsem usl asi na 2 hodiny potom jsem se vzbudil a zas nemohl spát tak sem si zas dal bongo ale zas nepomohlo tak sem do večera jen hulil a snažil se něco dělat a nespal abych večer usl, to pomohlo usl jsem vzbudil jsem se tak ve 14:00 odpoledne a bylo mi skvěle no jen že sem si dal zas bong a místo abych byl zhulenej zase sem se cejtil jak kdyby na mě šli nájezdy jak je to možné ?? Do konce po skéru mi najedou strašně zorničky a jsou přes celý oči. Bylo mi celej den divně nohy mě bolely tak jsem večer šel spát rano že se zhulim a zase nic a zas mi bylo divně celej den sem odpočival a nebyl schopen fungovat večer jsem usl a rano sem vztal a zas mi bylo divně dokonce bolest hlavy zase bludy před očima někdy i pocit že někdo volal moje jméno pocit mimo realitu trochu jen koukám v zaseku do televize a není mi dobře večer došel takovej stav že mi vše bylo lito, cejtil jsem se strašně sám, klepal jsem se, mimo realitu, tlaky do hlavy, protivnej jsem byl travá mě nic furt nedělala kamošovi co hulí dýl ten byl moc a to já sem vždy dal přes den tak 20 kotlů mohu se zeptat jestli je tohle fůrt dojezd a ještě se chci zeptat jak to že už po extazi po jedné tabletě největší zorničky ale přitom stav na sobě cejtim dřív jsem si dal čtvrtku a oči velké. Beru extaze o víkendu jen od prosince a teď je září. Děkuji za odpověď

31941
 

Odpověď

Dobrý den Jakube,

díky za dotazy. Co se týče Vaší první otázky "místo abych byl zhulenej, jsem cejtil, jako kdyby na mě šel nájezd, jak je to možné". Jde čistě o neurobiologii a o to, že ve chvíli, kdy jednou látkou (viz MDMA) výrazně narušíte chemickou rovnováhu Vašeho mozku (viz tato prezentace), není možné očekávat reakci, na kterou jste zvyklý. Zjednodušené řečeno, ve chvíli, kdy zkombinujete více psychoaktivních látek dohromady (i několik hodin po sobě) je jedinou jistotou to, že není možné odhadnout, co se vlastně může stát a jak bude tělo reagovat (výsledkem pak standardně bývá zhoršení "stavu"). Také proto se pohledem přístupu harm reduction doporučuje vyvarovat se obdobným experimentům a nezatěžovat ještě víc organismus, již tak solidně zatížený jednou látkou, s častokrát pochybnou kvalitou (v tomto textu případně najdete varianty, jak o něco snížit zdravotní rizika).

Nutno dodat, že do výsledného "stavu" vstupují i další proměnné, např. zmíněný nedostatek spánku (nemožnost usnout) a regenerace. Ve Vašem případě zřejmě prodloužený užitím THC a především pervitinu (metamfetamin s extrémním stimulačním efektem na nespavost rozhodně nepomůže). Není pak výjimkou, že obdobný postup většinu uživatelů nasměruje do nepříjemného "zombie modu" s pocity úzkosti, třesem, paranoiou atp.

Na Vaši otázku "je tohle furt dojezd" není tak úplně snadné spolehlivěji odpovědět. Jde ovšem o hlavní předpoklad, vzhledem k faktu, že jste toho během relativně krátkého času zmixoval hodně, což standardně prodlužuje délku a intenzitu dojezdu.

Ohledně rozšíření zorniček po jedné tabletě lze teoretizovat, že Váš nervový systém (a 3. hlavový nerv) reaguje rychle a citlivě na syntetické psychoaktivní substance. Vzhledem k tomu, že je vše ovlivňováno autonomně (nevědomě), není příliš divné, že Vaše tělo již vykazuje signály "intoxikace", aniž Vy sám cokoliv cítíte.

Závěrem bych Vás chtěl podpořit, abyste na sebe dával větší pozor a zkusil i nadále přemýšlet o Vašem přístupu k psychoaktivním látkám. Neodpustím si poznámku, že užití extáze každý víkend považuji za velmi rizikové (pohledem HR se hned po vyhnutí se dané látce doporučuje alespoň 6 týdenní pauza mezi jednotlivým užitím, kvůli obnovení neurochemie v mozku), kombinace více látek, hlavně THC a pervitinu, vše nadále ještě umocňuje.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality