Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, dojezd

25.9.2017

Dotaz

Dobrý den, Od 16 let občas kouřím marihuanu (1-2 krát týdně). Před rokem jsem poprvé vyzkoušel extázi a byl jsem úplně mimo. Lítal jsem po klubu jak blázen, mluvil jsem na cizí lidi atd.. Druhý den jsem měl šílenej dojezd-stahy čelistí, těžké deprese, měl jsem pocit že mě všichni znají z toho klubu a baví se o mě. Další den už mi bylo dobře. Cca půl roku jsem si dal od drog pauzu, a pak jsem si dal čisté mdma - mko. Druhý den opět dojezd, ale o něco slabší. Na jaře jsme si dali opět extázi a i když ostatní měli dojezdy, mě bylo druhý den celkem dobře. Během letošního léta jsem si dal 2 x extázi v tabletě a dojezdy téměř žádné. Před týdnem jsem měl na akci opět čisté mdma a to v nemalém množství. Pokaždé jsem kalil až do rána, a přesto jsem přestal dostávat dojezdy, i přesto že samotný stav na droze byl plnohodnotný. Myslíte že jsem si mohl vytvořit nějakou toleranci? V tuto variantu moc nevěřím protože jsem nebral extázi moc často po sobě( v létě min.3 týdny odstup a jinak min měsíc i víc, jak jsem již psal a proto se obracím na vás. Je to u některých lidí normální nebo je semnou něco špatně? Předem děkuji za vaší odpověd.

31938
 

Odpověď

Dobrý den Dave,

díky za oslovení naší poradny. Ohledně snižování intenzity dojezdů se Vám musím přiznat, že nějakou spolehlivou hypotézu nemám. Souhlasím s Vámi, že je to takto ve smyslu pozvolného útlumu neobvyklé. V rámci své dlouholeté praxe se spíše setkávám s lidmi, kteří na sobě de facto od začátku užívání drog (včetně alkoholu) nepozorují charakteristické a nepříjemné stavy po užití.

Většinou se pak po delší době proběhlé terapie dostáváme k tomu, že nemít "dojezd" není žádná výhra a že je s tímto výchozím stavem propojené vysoké riziko vzniku závislosti a pozdějších přidružených zdravotních problémů. V tom smyslu, že nepociťuje-li dotyčný po konzumaci drogy i druhou stranu mince, může mít tendence vše opakovat (obvykle pozvolna, se stále vyšší intenzitou) anebo zvyšovat dávky či rizikově mixovat více psychoaktivních látek dohromady. Potenciálně jde tedy o nebezpečné psychosomatické nastavení.

Domnívám se, že teorii o vytvoření tolerance je možné zavrhnout, neboť to opravdu moc nedává smysl. Jen obecně mohu napsat, že vše může být ovlivněno kvalitou užité látky (čistotou MDMA), mírou dávkování a neurobiologií - tedy hypoteticky nižší citlivostí vaší nervové soustavy vůči dané látce.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality