Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Metadon, ukončení léčby

2.10.2017

Dotaz

Dobrý den,mam na vas dotaz ohledne metadonu.Dochazim uz skoro sedm let do centra Podane ruce kde se lecim substitucni lecbou,nevim ani jak zacit ale chtel bych se konecne dostat ztoho to bludneho kruhu.Prosim poradte mi jak se dostat z metadonu protoze mam strach z abstynencnich priznaku a jak tyto priznaky nejak aspon trochu utlumyt.Jsem na davce 7 kubiku.Navic se lecim s depresemi a uzkostmi ktere vteto dobe jsou dobre medikovany leky Neurol 3 krat denne 0.25mg a Tiapridal trikrat denne 100mg.Prosim poradte me dekuju Štefan

31932
 

Odpověď

Dobrý den,

předně děkuji za Váš dotaz a za důvěru, se kterou se na nás obracíte. Píšete, že již sedm let podstupujete substituční léčbu metadonem a nyní byste z toho rád "vyskočil" a zbavil se potřeby užívat metadon. Zároveň se léčíte s depresemi a úzkostmi, na které berete léky. Velkou obavu máte z abstinenčních příznaků po vysazení metadonu.

Náhlé vysazování opiátů (mezi které metadon patří) je obvykle doprovázeno nepříjemnými odvykacími stavy, tzv. "absťáky", které se ale dají zmírnit postupným snižováním dávky. Při dlouhodobé léčbě metadonem je to pro lidský organismus bezpečnější než šokové vysazení ze dne na den. Doporučila bych Vám, abyste Vaše přání přestat užívat metadon, sdělil v příslušném metadonovém centru, kam docházíte. Personál centra bude jistě ochotný o snižování dávky mluvit a společně s Vámi nastavit co možná nejbezpečnější plán postupného vysazování. Je důležité je informovat také o Vašem psychickém stavu a o lécích které užíváte (pokud jste tak ještě neučinil), kvůli možnému zhoršení psychického stavu při vysazování. Ideální by bylo zapojit i Vašeho ošetřujícího psychiatra, u kterého se léčíte s depresí a úzkostmi.

Je třeba počítat s tím, že postupné snižování užívané dávky zabere nějaký čas, je to ale zvládnutelné. Pomocí pro Vás může být podpora blízkého člověka (partner, rodina), ale také kontakt s odborníky. Kromě metadonového centra, kam chodíte, můžete hledat podporu například v Terapeutickém centru na Bratislavské, nebo Terapeutickém centru v Jihomoravském kraji.

Držíme palce, poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality