Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin a katastrofický stav, čím to může být?

4.10.2017

Dotaz

Dobrý den, chci se zeptat s přítelem bereme 5 den vyspali jsme se nakych 5 hodin. a dali jsme si dávku nitrožilně, ale stav katastrofický. nic mě nebaví energie žádná...líp mi bylo před tím..čím to může být že bylo toho málo nebo už to na mě nepůsobí?

31929
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Pokud máte na mysli pervitin, tak ve chvíli užití (tím myslím již první dávku) extrémně narušujete chemickou rovnováhu Vašeho mozku (více viz tato prezentace). S každou další konzumací zvyšujete toleranci vůči pervitinu, zároveň je Vaše nervová soustava nucena na dluh vyplavovat více a více dopaminu (nervový přenašeč) a to až do okamžiku, kdy dojde k jeho vyčerpání. Je-li dopamin fuč, tak na mozek nepůsobí další dávky (tato hranice je individuální, na základě citlivosti nervové soustavy), není možné očekávat žádnou další aktivitu, ani euforii. Výsledným efektem takto rizikového přístupu k drogám bývá obvykle enormní propad nálady (deprese, úzkosti), ruku v ruce s celkovým útlumem a apatií. Následuje vysoká pravděpodobnost dlouhého, nepříjemného dojezdu.

Závěrem mám potřebu dodat, že po takovémto "tahu" (bereme 5 den, spali jsme jen 5 hodin) je další rizikem vznik toxické psychózy a obdobných psychických obtíží. Pohledem přístupu harm reduction, obzvláště po užití psychostimulačních látek, tělo potřebuje regenerovat, doplnit množství vitamínů a minerálů, nepřepínat se. Pakliže k odpočinku nedojde a musí-li nadále a opakovaně překračovat své limity, dochází k zhoršování "katastrofických stavů" (nejenom pohledem možných potíží s psychikou, ale např. i oběhové soustavy atd.). Vše se pak zjednodušeně řečeno násobí každou další dávkou a uměle prodlužovaným nevyspáním.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality