Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, je to toxická psychóza?

5.10.2017

Dotaz

Dobrý den, v půlce 16 letech jsem začal dost kouřit mariuhanu 4 měsíce dost často ani jsem si to neuvědomoval a někdy i každý den. Jednoho dne jsem kouřil marihuanu ve společnosti známých začalo to jako vždy skvělé stavy uvolnění a pocity pohody po nějakých 10 minutach to začalo měl jsem pocity, že kamarádi mě nemají rádi a myslí si, že jsem hloupej a že se mi v uvozovkách smějí. Byl jsem strašně tichý a všichni se mě ptali co se děje páč vždy jsem upovídání a jsem středem pozornosti. Po pár hodinách to bylo v pořádku. Od té doby už hulím jednou za čas když někdo má a stalé ty stavy jsou vždycky stejný proto jsem z marihuanou skončil. Mohl by jste mi říct co se to děje ? Je to toxická psychóza? Po extázi se mi to neděje.

31927
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za Váš dotaz. Transformace z příjemných stavů do stavů úzkostných (leckdy i paranoidních) není v souvislosti s užíváním marihuany příliš neobvyklá. Marihuana může způsobit náhlé a nepříjemné změny nálad, které se charakteristicky projevují přesně tak, jak jste popsal (po skončení intoxikace většinou rychle odezní).

O toxickou psychózu se s největší pravděpodobností nejedná, ta se projevuje přece jen o něco více dramaticky (viz TENTO text). Hlavních předpokladů "proč se to děje" může být několik. Např. je hypoteticky možné, že Vaše nadměrné a téměř každodenní kouření způsobilo určité změny v neurobiologii (viz např. tato prezentace) a tím pádem i změny v citlivosti vůči účinkům THC a prožívání, zároveň by vliv mohla mít i konzumace silnějších THC potentních vzorků (viz tento odkaz). Mnohdy také může záležet na tom, v jakém je člověk psychickém nastavení, když marihuanu kouří, jakými lidmi se obklopuje atp.

Závěrem bych Vás chtěl ocenit za zodpovědný přístup a za postupnou eliminaci dané psychoaktivní látky z Vašeho života.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality