Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Vysazení Neurolu

8.10.2017

Dotaz

Dobrý den, snížila jsem Neurol. Brala jsem ji na panické ataky rok. Rozhodla jsem se ho zbavit že dne na den. Nechci takto řešit problémy. Během roku došlo k rapidním změnám, návrat k duchovnu, jóga apod, takže si myslím že mám dost odvahy a síly zase zvládnout život....Neurol jsem brala 0,25 jednou denně, pak se to zvyšovalo na dva denně a jak jsem měla tendenci zvýšit o další půlku či čtvrtku, řekla jsem stop....čtvrtý den jsem na čtvrtce, chci se zeptat jak dlouho trvají abstinenční příznaky? A kdy můžu soudit úplně po vysazení jestli jsem ok či mám ještě nějaké stavy či ataky....nechci řešit už nic léky, jsem proti antidepresivum, každopádně řešit vše chci ale již bez Neurolu...dekuji

31924
 

Odpověď

Dobrý den Moniko,

děkujeme za Váš dotaz a za důvěru, se kterou se na nás obracíte. Bohužel jsem úvodem nucena poznamenat, že se naše poradna zabývá především nelegálními návykovými látkami, problematice léků se věnujeme pouze okrajově. Zároveň ve svém týmu nemáme odborníka z oblasti psychiatrie či farmacie, kteří se v této oblasti lépe orientují. Nicméně i tak se Vám pokusím dát alespoň základní informace.

Neurol patří do skupiny léků nazývané benzodiazepiny. Léky z této skupiny mají nezanedbatelný závislostní potenciál a při jejich užívání je tedy nutné, aby byl pacient v kontaktu se svým ošetřujícícm lékařem, který léky předepsal. Rozhodně se nedoporučuje prudké a náhlé vysazování těchto léků, neboť se mohou dostavit abstinenční příznaky. V závažných případech je nutné absolvovat detoxifikační pobyt v nemocnici, aby odvykání proběhlo pod lékařským dohledem a bezpečně. Délka trvání abstinenčních příznaků je velmi individuální, mohou nastoupit v horizontu 1 až 10 dnů a trvat v řádech dnů až týdnů. Zároveň se doporučuje vysazování neprovádět sám, ale po konzultaci s ošetřujícím lékařem, který Vám pomůže sestavit plán postupného vysazování a můžete se na něj obrátit v případě zhoršení stavu, silných odvykacích potíží atd. Pokud máte obavu z návštěvy u svého lékaře, můžete se obrátit na některou z AT ambulancí ve vašem okolí. Pro více informací o Neurolu se můžete obrátit také na specializovanou Benzodiazepinovou poradnu.

Držíme palce, poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality