Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kamarád a pervitin

9.10.2017

Dotaz

Zdravim, mam kamarada, ktery asi mesic zpet zacal s pervitinem. Je mu 15 let a nijak to neprehani, od doby co zkusil poprve si daval max. 2x do tydne, az na posledni vikend, kdy jel od patku do nedele a zase normalne fungoval. Je velmi zodpovedny a dokaze se uhlidat. Bojim se ale, ze ho to zmeni k horsimu, jak jde videt na nekterych lidech, ktere znam. Od ledna kouri marihuanu a vypada to, ze mu huleni prospiva. Byl hyperaktivni, chovanim problematicky a ne moc nadany zak. Od doby, co huli se sklidnil, zadne problemy s chovanim a i na prospechu jde videt razantni zlepseni. Vsechno fungovalo skvele a vypadalo to, ze ma velkou sanci do zivota. Bojim se, ze diky pervitinu to s nim pujde opet dolu. Chtela bych vedet jak mu mohu jako kamaradka pomoct a jestli je v jeho pripade marihuana v poradku. Nevim jestli tento dotaz patri sem, popripade se obratim na pravni poradnu - slysela jsem, ze uzivani marihuany neni nijak pravne problematicke, ze nezakonne je pouze drzeni a distribuce, co je na tom pravdy ? pokud to tak skutecne je, existuje nejaka vekova hranice pri uzivani ? existuje vekova hranice u koureni cigaret ? Dekuji za odpoved.

31922
 

Odpověď

Dobrý den Markéto,

díky za oslovení naší poradny. Co se týče Vaší první otázky. Zcela s Vámi sdílím obavy. Věta "je mu 15 let a nepřehání to s pervitinem, až na tento víkend..." ve mně po opakovaném čtení Vašeho emailu celkem rezonuje. Nerad bych zde příliš moralizoval, ale Váš kamarád se nachází ve věku, kdy se jeho mozek a tělo celkově zcela zásadně vyvíjí. Je možné zobecnit, že užívání pervitinu (jakožto jedné z vůbec nejsilnějších stimulačních látek) je v takto citlivém období dospívání velmi rizikové a mívá horší dopady (a např. rychlejší průběh případné závislosti a změn chování) než v případě konzumace dospělým. Více informací najdete např. ZDE.

Frekvenci užívání pervitinu 2x týdně navíc nevnímám jako "nepřehánění", ale jako opakované užívání s nemalým dopadem na organismus a současně s možným rizikem častějšího braní (a možného vzniku závislosti) v budoucnosti. V rámci své adiktologické praxe se nejčastěji setkávám právě s nenápadným vývojem závislosti, která se například překlopí z víkendového braní. Častá je i věta, dávam si pozor, mám (měl jsem to) delší dobu zcela pod kontrolou. Průvodním jevem případných dalších změny bývá i změna uživatelského modu do tzv. tahů (vícedenního užívání, po němž následuje několikadenní spánek a potřeba odpočinku). Mezi velmi rizikové faktory mj. patří i nízký věk uživatele/experimentátora.

Co se týče marihuany, tak bych měl o Vašeho kamaráda také obavy, v lecčems v podobném duchu, jak jsem již popsal výše (i když ji považuji za látku, která má obvykle mnohem menší rizikovost než pervitin). Rozumím tomu, že marihuana může v lecčems zklidnit, na druhou stranu je ale třeba počítat (s ohledem na budoucnost) s nežádoucími účinky (viz. např. tento text), ty narůstají především s pravidelným kouřením. Navíc, jestli vše chápu správně, aktuálně dochází k vystavování se vlivu pervitinu a marihuany, což výrazně násobí nebezpečí, protože dochází k jejich kombinování.

Pomoci můžete. Už jen tím, že se aktivně zajímáte o tato témata a o Vašeho kamaráda, odvádíte velký kus práce a rád bych Vás za to ocenil. Základní varianty, co by bylo možné nadále dělat (a co ne) Vám může poskytnout např. TENTO text, doporučuje se především otevřeně popisovat obavy, které o kamaráda máte. Rád bych dodal, že byste vše ještě mohla prodiskutovat a dále si ujasnit přímo v některé z organizací, které se zaměřují na práci s lidmi, kteří se dostali do potíží s drogami (služby jsou anonymní a bezplatné), viz TENTO odkaz. Smysl by dávala také podpora Vašeho kamaráda v tom, aby si o jeho současném přístupu k psychoaktivním substancím zkusil otevřeně promluvit také s profesionály (v předchozím odkazu). Lze jej pak např. doprovodit na první setkání a zúčasnit se ho spolu s ním.

Užívání marihuany (stejně tak pervitinu), obzvláště v takto nízkém věku rozhodně je "právně problematické". Ve chvíli, kdy dojde ke zjištění, že dotyčný užívá psychoaktivní látky následuje zapojení policie, rodičů, školy a OSPODu. Následně pak PČR šetří vše týkající se užívání drog mladistvým (jak se k nim dotyčný dostal, s kým užívá atd.) a komplexně se řeší, jak s danou situací dále naložit. Pro více informací z právní oblasti ovšem doporučuji zavolat (anebo napsat) do bezplatné a anonymní drogové Právní poradny A.N.O., která Vám může detailněji odpovět.

Závěrem bych chtěl dodat, že i přes Vaši maximální snahu pomoci bohužel existuje riziko, že se Váš kamarád rozhodne jinak, než byste chtěla. V takovém případě je důležité nezapomínat na sebe a uvědomovat si Vaše limity pomoci.

Držíme vám palce. Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality