Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, nosní přepážka

29.10.2017

Dotaz

Dobrý den, tak 2 roky šňupám pervitin, (ne každý den, ale víkendy snad všechny, až na výjimečné dny) a chci se zeptat jak na tom je cca moje přepážka? Po jak dlouhé době užívání se nenávratně zničí? A taky z hlediska po zdravotní stránce, k čemu vlastně slouží a je prospěšná přepážka? A když se zničí, tak co tím riskuju? Děkuji za odpověď.

31901
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Vaše dotazy. K spolehlivému zodpovězení Vaší otázky "jak na tom je Vaše nosní přepážka" by bylo třeba přímé vyšetření např. u Vašeho praktického lékaře nebo na ORL, takto na dálku Vám můžeme napsat pouze odhady, které platit mohou i nemusí.

Co se týče doby, kdy se může zničit, pak nelze napsat nějaký spolehlivý časový horizont. Vše je individuální, což je dáno jednak frekvencí sniffingu, zároveň také finálním produktem (a různými příměsemi, které mohou být více či méně agresivní k tkáním) a zároveň ne/dodržováním principů harm reduction (v daném případě jde o rozdrcení krystalků na co nejjemnější prášek, který devastuje nosní sliznici o trochu méně). Je možné zobecnit, že čím častější (a pravidelná) konzumace, tím větší riziko a kratší doba, že se objeví zdravotní potíže v této oblasti. Mám-li napsat alespoň nějaký časový údaj, uvádí se, že po cca 2 letech souvislého aplikování nosem může dojít k perforaci (protržení) nosní přepážky. Jak jsem již ale napsal, je to značně individuální a závisí to na mnoha faktorech.

Nosní přepážka rozděluje prostor nosní dutiny, je důležitá pro bezproblémové dýchání nosem, v případě jejího narušení existuje vysoké riziko zánětů v dané oblasti a dalších (nejen) dýchacích obtíží. ZDE si můžete přečíst, jaké se např. mohou objevit nepříjemnosti, pakliže se z/ničí.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality