Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Příměs v pervitinu

30.10.2017

Dotaz

Posledne 3 mesiace som uzival pervitin minuly tyzden som ale uzil nieco co zapachalo ako cistiace prostriedky alebo nieco podobne uz tyzden mi je z toho horsie vobec to neucinkovalo iba iba mi to vyzralo sliznicu..chcel by som sa opytat co to mohlo byt resp ake primesy to mohlo obsahovat

31899
 

Odpověď

Dobrý den Davide,

takto na dálku a bez přesného chemického rozboru užité látky lze těžko odhadovat, o jakou konkrétní příměs se mohlo jednat. Pervitin i další drogy na černém trhu se často ředí různými látkami. V případě pervitinu se často jedná o léky, kyselinu ascorbovou a další kyseliny, antiparazitika atd., přičemž některé z těchto látek mohou popálit (poleptat) sliznici, zejména kyseliny. Nabízí se také hypotéza, zda v pervitinu nebyly pozůstatky po jeho výrobě (např. jód, louh či fosfor), které se nepodařilo odbourat a které na pokožce či sliznici také způsobují poleptání. Jistým vodítkem může být barva substance. Čistý pervitin by měl být bílý, ale i bílá substance může obsahovat příměsi. V uživatelských fórech se k otázce zbarvení pervitinu nejčastěji objevují informace, že zbytky kyselin či jódu způsobují zabarvení do žluté až hnědé barvy a modré nebo červené zbarvení je výsledkem špatné chemické filtrace.

Bohužel pouhým pohledem a čichem bez chemického otestování látky je téměř nemožné identifikovat použitou příměs a vždy je tedy na místě opatrnost. Doporučuje se podezřelou substanci či substanci z nového zdroje nejdříve "ochutnat" v menším množství, sledovat reakci organismu a až následně užít požadovanou dávku.

Pokud byste v době kdy k Vám dorazí tato odpověď stále pociťoval zdravotní obtíže spojené s poleptanými sliznicemi, doporučujeme navštívit lékaře.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality