Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin a riziko infarktu

5.11.2017

Dotaz

Dobrý den, včera jsem měl poprvé piko. Byl jsem nejdříve zdrogován a pak zneužit, nevzal jsem si drogu z vlastní vůle a nikdy bych to neudělal. Měl jsem jedna a půl lajny.. V noci jsem nespal, což je podle toho, co jsem četl, naprosto normální. Víc mě trápí hodně zrychlený tep. Odpočívat můžu jen dnes a zítra musím být aktivní a bojím se, jestli třeba nedostanu infarkt, nebo tak něco.. Je hodně pravděpodobné, že při fyzické námaze dostanu infarkt?

31894
 

Odpověď

Ahoj Adame,

díky za dotaz a za projevenou důvěru. Bohužel v této poradně nejsme schopni odpovídat dotazy obratem, snad Ti bude odpověď i tak užitečná.

Ptáš se na riziko infarktu po užití pervitinu. Pervitin jakožto stimulant zrychluje srdeční tep a srdeční akci a při velkých dávkách nebo u lidí se srdeční vadou či onemocněním může přispět k rozvoji infarktu. U zdravých lidí je riziko poměrně malé. Fyzická námaha další dny by byla riziková opět především u člověka, který má k infarktu již předpoklad.

Některé dozvuky užití pervitinu mohou trvat ještě nějakou dobu, zejména pokud na něj organismus ještě není zvyklý a nemá vybudovánu toleranci. Je tedy možné, že potíže se spánkem budou ještě pár dní přetrvávat. Pokud by ses však ani v době, kdy k tobě dorazí tato odpověď, necítil dobře a měl potíže se zrychleným tepem, doporučuji vyhledat lékaře a podstoupit vyšetření, aby se vyloučily případné komplikace.

Chtěla bych se ale ještě zastavit u toho, o čem píšeš. Zmiňuješ, že sis pervitin nevzal sám, ale že jsi byl zdrogován a zneužit. Přivádí mne to k přemýšlení o tom, jestli jsi v bezpečí a zda jsi celou situaci hlásil na policii nebo se s ní alespoň někomu svěřil. Pokud ne, ale přemýšlíš, že by to pro Tebe mohlo být užitečné, můžeš se obrátit například na Linku bezpečí, lze to i zcela anonymně. Protože není v pořádku, že Ti tohle někdo udělal. Ráda bych Tě podpořila v tom někomu se svěřit, nejlépe někomu dospělému, komu důvěřuješ a kdo Ti může být v následujících dnech oporou.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality