Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze a negativní projevy

6.11.2017

Dotaz

Dobrý den, od července jsem pravidelnou uživatelkou extáze. O prázdninách jsem ji brala asi 5x za tý den, teď během školního toku o víkendu 2-3 tablety. Mám zkušenosti i s kokainem,speedem,emkem a lsd. Od srpna trpím bolestmi hlavy, které doprovází hučení v uších. Bolesti přicházejí ve večerních hodinách. Také jsem v noci často vystrašená, nemůžu spát a mívám pocit,že slyším reálné hlasy. Asi před týdnem se mi stalo, že jsem ležela a měla zavřené oči ale viděla jsem pokoj ve kterém jsem byla. Najednou se mi udělalo zle, bolela mě hlava a chtěla jsem křičet o pomoc ale nemohla jsem mluvit. Najednou jsem ale otevřela oči ale nemyslím si, že to byl sen, bylo to hrozně reálný. Nevím, co s tím mám dělat. Chtěla jsem se zda, když půjdu k psychologovi a řeknu mu k tom, tak jestli to může říct mým rodičům v případě, že jsem nezletilá. Děkuji předem za odpověď.

31892
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Negativní příznaky, které popisujete, působí závažně. Je možné, že Vaše potíže souvisí s množstvím látek, se kterými máte zkušenost a s častým užíváním extáze, stejně jako je možné, že potíže pouze vyvolaly a ty nyní pokračují nebo vězí příčina ještě někde jinde. Určitě by však bylo dobré nic nepodcenit a nechat se vyšetřit.

Pokud vyhledáte psychologa v adiktologických službách (v Praze se jedná o Drop-In, Sananim či Progressive), neměl by Vaše rodiče informovat a vše co budete probírat by mělo zůstat mezi vámi. Pokud byste měla obavy, nemusíte mu dopředu říkat o svém věku. Spolu s ním můžete zmapovat Vaše další kroky. Kromě psychologa by bylo možné jít ještě k neurologovi, aby ověřil, zda je vše v pořádku z biologického hlediska. Doporučení Vám může dát Váš obvodní lékař, například kvůli bolestem hlavy.

Takto časté užívání drog, ať už se jedná o MDMA, kokain, speed či LSD, se neobejde bez rizika. Například u extáze se doporučuje mezi jednotlivým užitím zachovat alespoň 3 měsíční pauzu, aby se vyrovnala neurochemická rovnoháva v mozku. Bez dodržování pauz hrozí díky nadměrné zátěži pro organismus větší potíže.

Ideální by bylo samozřejmě všechny psychoaktivní látky nyní vysadit a zkusit sledovat, zda Vámi popisované potíže postupně vymizí.

Držíme palce, ať je Vám lépe.

Poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality