Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, zvláštní stav

10.11.2017

Dotaz

Dobrý den. Už asi 2-3 roky kouřím marihuanu.. Dříve sem chodil do školy, která byla v menším městě.. Po dodělání základky jsem přešel na střední do většího města.. Nevím čím to je ale teď když jdu po škole s kamarády na "špeka" tak mívám takový zvláštní stav(pocit), jako kdyby ostatní vědeli že jsem zkouřený, je pro mě náročné bavit se s člověkem který není pod vlivem(mám asi strach že to pozná, nevím).. Občas se cítím jakoby prázdný, smutný nebo tak nějak.. Avšak na venek si lidi myslí jaký jsem optimista. Jsem ze všeho nervózní, dělá mi trošku problém mluvit cizím člověkem nebo se přes telefon domluvit s někým, koho vůbec neznám.. Těžko se to popisuje..:( Děkuji za odpověď, přeji hezký den. :-)

31886
 

Odpověď

Dobrý den Dominiku,

děkujeme za oslovení naší poradny. Co se týče Vašeho dotazu, pak nástup zvláštních stavů a pocitů (např. úzkostných, depresivních, paranoidních - například, že někdo pozná, že jsem pod vlivem apod.) je v rámci intoxikace a to i po delší době od užívání marihuany velmi častý a popisuje jej nemalé množsví kuřáků.

Jedna z hypotéz, proč se tak může dít, by mohla souviset s THC potentní marihuanou (viz tento text), další by mohla souviset např. s tím, jakými lidmi se obklopujete a jak se s nimi cítíte. Tedy na tzv. settingu. Také tyto pocity mohou být i určitou psychosomatickou zpětnou vazbou (či reakcí) Vašeho organismu. Mohou být indikátorem toho, že jste s marihuanou již za hranou. V takovém případě je důležité začít uvažovat o případné změně přístupu k této psychoaktivní látce, např. o jejím dlouhodobějším vysazení, po němž byste měl šanci zjistit, jestli se z Vás opět nestává o něco větší optimista (a to nejenom navenek) a jestli Vaše obtíže začnou mizet.

Pokud byste o něčem takovém začal přemýšlet, tak by na začátek mohl pomoci např. tento text, případně je možné vše začít řešit ve spolupráci s odborníkem (např. psychologem/terapeutem), viz Mapa pomoci.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality