Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, dojezd

22.11.2017

Dotaz

Dobrý den. Chci se zeptat, za 8 dní je mi 18, zhruba od 15 užívám marihuanu. Před zhruba měsícem jsem zkusila kouli. Měla sem čtvrtku, bála sem se toho, stav mi najel, bylo mi fajn, pila sem, abych nebyla dehydratovaná, konečně sem se na párty odvázala.. Ten pocit se mi začal líbit a já to začala užívat, zatím teda jenom 3x, ale i tak. Nikdy sem po tom neměla dojezd, i když sem užila celou tabletu a bylo mi třeba i zle. Chci se pouze zeptat, jestli je to normální, popřípadě jestli je tu taky někdo takový, kdo nemívá dojezdy?

31868
 

Odpověď

Dobrý den,

intenzita dojezdu může mít u každého experimentátora/uživatele trochu jiný průběh. Společným jmenovatelem standardně bývají depresivní a úzkostné stavy, extrémní vyčerpání, pocity viny atp. Výsledný stav může být ovšem i takový, že je dotyčnému fyzicky špatně, proto je otázkou, zdali jste jej přece jen nezažila, ale v trochu jiné podobě. Síla dojezdu pak může být spojená s věkem a rychlostí metabolismu (jste-li mladá, může být slabší, jelikož se tělo regeneruje rychleji) a zároveň také s tím, zdali jsou dodržovány základní zásady harm reduction v dané oblasti (viz tento text).

V ojedinělých případech jsem se v rámci své praxe setkal s lidmi, kteří na sobě nepozorovali nepříjemné stavy po užití anebo se u nich objevovali ve snížené intenzitě. V rámci psychoterapie jsme se poté obvykle dostali k tomu, že nemít "dojezd" má svá úskalí a že je s tímto výchozím stavem propojené vyšší riziko vzniku případných zdravotních potíží, závislosti atp. V tom smyslu, že nepociťuje-li dotyčný po konzumaci drogy i druhou stranu mince, může mít tendence užívání častěji opakovat, nerespektovat hranice svého těla, může stále víc zvyšovat dávky či rizikově mixovat více psychoaktivních látek dohromady atp.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality